Okrivljeni sudija: Postupak protiv mene je režiran

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrivljeni sudija: Postupak protiv mene je režiran

BEOGRAD -

Član Visokog saveta sudstva (VSS) Blagoje Jakšić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja naveo je u pismu Društvu sudija Srbije da je postupak protiv njega režiran i sa ciljem da ne kaže šta se događalo u radu VSS-a.

"Režirani krivični postupak ima za cilj da me javno moralno i profesionalno diskredituje kako bi se omalovažile moje reči, ako ih kojim slučajem izgovorim, vezane za sve ono što se događalo u radu VSS-a, od mog proglašenja za člana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do pritvaranja", naveo je Jakšić u pismu koje je Društvo sudija Srbije na konferenciji za novinare dostavilo medijima.

Jakšić koji se od 23. septembra prošle godine nalazi u pritvoru zbog optužbi za korupciju, naveo je da su sva ta saznanja direktno vezana za sudbinu sudija koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora sprovedenog decembra 2009. godine.

"Sada su sve snage tih režisera i njihovih izvršilaca usmerene da ja o činjenicama vezanim za rad VSS-a ne progovorim što ima za cilj moju fizičku likvidaciju", naveo je Jakšić ukazujući da mu je pritvor "nezakonito" produžavan.

Jakšić je istakao da izmene Zakona o Ustavnom sudu kojima se predviđa isključenje javnosti iz postupka odlučivanja po prigovorima neizabranih sudija, a čije prigovore je odbio VSS, imaju za cilj da javnost ne sazna pravu istinu o načinu na koji se "ponovo dogodila seča kneževa".

Jakšić je pismo uputio šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanu Dežeru, Udruženju tužilaca, Zaštitniku građana i Komisiji Skupštine Srbije.

Legitimitet VSS

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je da je pismo Jakšića koje je stiglo 8. januara, uznemiravajuće i zabrinjavajuće i da ukazuje na disciplinovanje članova VSS-a u postupku revizije.

"Od početka smo ukazivali da je rad VSS-a najblaže rečeno neuobičajen, nezakonit i nelegalan i to mora da prestane", istakla je Boljević dodajući da je predmet protiv sudije Jakšića prioritetan jer od njega zavisi legitimitet rada VSS-a i kandidatura Srbije.

VSS ne radi u punom sastavu od hapšenja Jakšića i ostavke sudije Milimira Lukića.

Visoki savet sudstva utvrdio je na sednici održanoj 16. januara da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka razrešenja Jakšića.

Na konferenciji su podeljeni i izvodi sa tri sednice VSS-a koji, kako ističe Boljević, ukazuju na nepravilnosti u radu tog tela i nezakonitost u donošenju pojedinih odluka.

VSS: Nepotpuni sastav ne dovodi u pitanje zakonitost rada

Članovi VSS ocenili su da rad tog pravosudnog tela u nepotpunom sastavu ne dovodi u pitanje zakonitost rada i odlučivanja, navedeno je u zaključku sa prve sednice stalnog saziva VSS.

Kako je objavljeno na sajtu VSS-a, to proizilazi iz činjenice da je Zakonom o Visokom savetu sudstva propisano da Savet može da održi sednicu ukoliko je prisutno najmanje šest članova kao i da se odluke Saveta donose većinom glasova svih članova.

Ti uslovi su ispunjeni jer, kako se navodi, u radu Saveta učestvuje devet od 11 članova utvrđenih Ustavom.

Da se zbog nepotpunog sastava Saveta ne dovodi u pitanje zakonitost njegovog rada i odlučivanja, ocenio je i Ustavni sud u odluci od 28. maja 2010. godine kojom je odlučeno o žalbi neizabranog sudije Zorana Saveljića, navodi se na sajtu VSS-a.

Visoki savet sudstva doneo je odluku kojom se ovlašćuje Ministarstvo pravde da do 15. marta 2012. godine obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove u oblasti materijalno finansijskih poslova, za čije vršenje je nadležan Visoki savet sudstva od 1. januara ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudija Jakšić: Hoće da me likvidiraju

Izvor: Mondo, 18.Jan.2012

Član Visokog saveta sudstva Blagoje Jakšić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja naveo je u pismu da je postupak protiv njega režiran da ne kaže šta se događalo u radu VSS-a i izneo tvrdnje da je cilj njegova likvidacija.

Nastavak na Mondo...

Društvo sudija: Disciplinovanje sudija hapšenjem

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jan.2012

Član Visokog saveta sudstva (VSS) Blagoje Jakšić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja naveo je u pismu Društvu sudija Srbije da je postupak protiv njega režiran i sa ciljem da ne kaže šta se događalo u radu VSS-a..."Režirani krivični postupak ima za cilj da me javno moralno i profesionalno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Zapisnici sa sednica VSS otkrivaju nepravilnosti

Izvor: Politika, 18.Jan.2012

Kad su komisije predlagale usvojanje prigovora zbog uzdržanosti većine članova, konstatovano je da je doneta odbijajuća odluka..Problemi u radu Visokog saveta sudstva (VSS) postoje od početka revizije reizbora, što se vidi iz zapisnika sa prve sednice od 20. i 22. jula 2011. godine, rekla je na...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.