Odziv žena za pregled na mamografu ispod 40 odsto

Izvor: RTS, 10.Okt.2015, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odziv žena za pregled na mamografu ispod 40 odsto"

Jasmina Lukić iz Udruženja "Budimo zajedno" kaže da je odziv žena za pregled na mamografu mali, ispod 40 odsto. U Srbiji se svake godine otkrije od 4.000 do 4.500 novih slučajeva raka dojke.
Godišnje od raka dojke umre oko 1.600 žena, a redovni pregledi mogu da učine statistiku manje tragičnom.
 
Jasmina Lukić iz Udruženja "Budimo zajedno" rekla je u Dnevniku RTS-a da je odziv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žena za pregled na mamografu ispod 40 odsto. 
"Godine 2013. država je uvela skrining program i time pomogla ženama, jer ih je pozvala da se pregledaju na mamografu. Međutim, same žene često ne prihvataju taj poziv, pa je odziv mali, ispod 40 odsto, bez obzira što se širi mreža skrinig jedinica kojih trenutno ima 21", navodi Jasmina Lukić.
Dodaje da samo redovni pregledi i kontrole čuvaju zdravlje.
"Naše je da se odazovemo skrinigu jer samo redovni pregledi i kontrole čuvaju naše zdravlje. Tu ne sme da bude izgovora i zato apelujemo na poslodavce da omoguće ženama da zakažu pregled a u danu kada ga obavljaju dobiju slobodan dan, jer je i pregled stres za žensku psihu", upozorava Lukićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.