Oduševljeni lepotom otadžbine

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2015, 04:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduševljeni lepotom otadžbine

Učesnici petnaeste po redu Mobe, koja se ove godine u manastiru Soko održava od 19. jula do 5. avgusta, posetili su Loznicu gde im je priređen prijem u gradskoj skupštini.

Oko 150 mladih iz Srbije i naše dijaspore posetili su Vukovo rodno selo Tršić i manastir Tronošu kako bi još bolje upoznali zemlju svog porekla.

Tradicionalno, mladi su se okupili oko manastira Svetog vladike Nikolaja Srpskog, smeštenog u podnožju Soko-grada kod Ljubovije. Prema rečima sveštenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Zorana Ristivojevića, do sada je u manastiru bilo oko tri hiljade mladih iz celog sveta.

- Sa nama su deca sa Kosova koja će dvadeset dana biti spokojna, upoznaće ove delove Srbije na najlepši način i kada se vrate imaće šta da pričaju roditeljima, rodbini i prijateljima - kaže Ristivojević koji dodaje da je on posle vladike Lavrentija najstariji mobaš i pohvalio se da je do sada venčao 12 brakova sklopljenih na Mobi.

Učesnike Mobe pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić koji je rekao da je Srbija njihova kuća, a Loznica i drugi gradovi su samo sobe u toj kući.

Mladima je poručeno da ne zaborave svoje poreklo, da uvek znaju ko su i šta su, da zadrže svoju veru, bez obzira gde žive i da uvek budu svesni odakle su njihovi preci.

U ime učesnika Mobe Loznici se zahvalio Nikola Milković iz Kumanova.

-Svaki mladi Srbin mora da poseti Tršić jer to je kolevka naše kulture i jezika, mesto kojeg se moramo uvek sećati - rekao je Nikola.

Među ovogodišnjim mobašima je Damjan Šon (14) iz okoline Hamburga u Nemačkoj.

- Došao sam prvi put i mnogo mi se sviđa. Rođen sam tamo i srpski govorim malo. Majka mi je iz Srbije, a otac je Nemac. Važno mi je da sam ovde jer je ovo prilika da se družim, upoznam nove ljude i da učim srpski. Srbija je lepa zemlja, posebno mi se sviđa ovaj kraj - rekao je Damjan.

Jedan od najmlađih učesnika je Jovo Đuranović(9). Oduševljen je jer je upoznao mnogo novih drugara.

- Dolazim iz Novog Brda sa Kosova. Neki moji drugovi iz kraja bili su ranije na ovom skupu pa su rekli da je to lepo druženje i rešio sam da dođem - kaže Jovan Vulić(17).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.