Izvor: Blic, 24.Sep.2016, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održano osmo "Saborovanje horova" u Banji Koviljači

Crkveni hor "Sabor srpskih svetitelja" iz Banje Koviljače domaćin je osmog "Saborovanja horova", koje je večeras održano Domu kulture "Aleksandar Saša Petrović".

Gosti manifestacije u kojoj su proteklih godina učestvovali horovi iz Bijeljine, Kraljeva, Čačka, sa Orida, Topole, Novih Banovaca, Šapca, Krupnja, Valjeva, Kruševca, bili su članovi Muškog kamernog ansambla "Sveti Platon banjalučki" iz Banjaluke, kojim diriguje magistar Arsen Čarkić, profesor klavira i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korepeticije.

- Naš hor je osnovan pre deset godina blagoslovom episkopa banjalučkog Jefrema, imajući u vidu da je drevna praksa jednorodnih horova skoro potpuno napuštena, izuzev po manastirima uz još par izuzetaka. Sastav većinom čine iskusni pojci koji su iskustvo sticali po našim najuspešnijim horovima - kazao je dirigent Čarkić.

Ansambl je osvajao mnogobrojna priznanja i nagrade poput nagrade "Vojislav Ilić" za najbolji hor takmičenja "Horovi među freskama", "Gran pri" na Majskim muzičkim svečanostima i druge.

Pored muzike srpskih i ruskih duhovnih kompozitora, na svom repertoaru neguju našu tradicionalnu narodnu pesmu, a povodom desetogodišnjice rada u pripremi je i objavljivanje zvučnog zapisa.

Domaćini, članovi Crkvenog hora "Sabor srpskih svetitelja", obeležili su dvanaest godina uspešnog rada i saradnje sa horovođom, protođakonom Zoranom Kokanovićem, a zajedno sa gostima iz Banjaluke na kraju koncerta izveli su kompozicije Mokranjca i Isidora Bajića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.