Izvor: Nezavisne Novine, 30.Avg.2016, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbjegli zviždač na velikom ekranu

Više dileme nema. Film „Snouden” Olivera Stouna imaće evropsku premijeru samo dan poslije američke 16. septembra, van konkurencije u zvaničnom programu 64. San Sebastijan festivala koji s ponosom podsjeća da će ovo ujedno značiti i sedmi zvanični boravak provokativnog američkog stvaraoca na ovoj uglednoj međunarodnoj filmskoj fešti.

Oliver Stoun, nezavisni reditelj, pronicljivi kritičar američkog političkog establišmenta, dobitnik tri Oskara i pet Zlatnih globusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vraća se u čuveni primorski baskijski grad sa još jednom filmskom „provokacijom” za koju mnogi već sada tvrde da neće imati veliku prođu u bioskopima SAD, jer tema je i „vruća” i „nezgodna”, fokusirana na posljednjih deset godina u životu najpoznatijeg američkog „zviždača”, „izdajnika i bjegunca” i „ruskog azilanta” – Edvarda Dž. Snoudena.

Riječ je o dugometražnom igranom filmu (134 minuta) američko-njemačke (nezavisne) proizvodnje, snimanom na lokacijama u Njemačkoj, SAD, Kini i Rusiji, u kojem lik najpoznatijeg američkog bjegunca, nekadašnjeg zaposlenika u američkoj Agenciji za nacionalnu bezbjednost (NSA), tumači glumac Džozef Gordon-Levit uz glumačke partnere poput Nikolasa Kejdža, Šejlin Vudli, Melise Lio...

Scenario za ovakav film baziran je na knjigama „Dosije Snouden: Insajderska priča o najtraženijem bjeguncu na svijetu” Luka Hardinga i „Vrijeme Oktopusa” Anatolija Kučerena (inače, Snoudenovog ruskog advokata). Stoun ih u svom filmu sintetiše uz sopstvenu nadgradnju, baziranu na direktnim razgovorima sa Snoudenom kojeg je zajedno sa glumcem Gordon-Levitom posjetio u Moskvi, tako da je pred filmskim gledaocima sada čvrsto postavljena priča o čovjeku koji je snažno „dunuo u pištaljku” upozorivši svijet da njegova zemlja barata programom za globalni nadzor.

Snouden je svijetu otvorio oči i tako zatvorio vrata svojoj budućnosti, žrtvujući karijeru, dugogodišnju djevojku, porodicu i dom. Njegovo otkriće dobilo je tretman najvećeg curenja podataka u istoriji SAD, proizvelo snažnu oluju odjeka nad pitanjem masovnog nadzora širom svijeta sprovedenog od strane američkih organa bezbjednosti, započelo globalnu raspravu na temu prava na privatnost i do maksimuma razbesnjelo najmoćniju državu svijeta, njene organe i institucije. Snouden se smatra izdajnikom, ali je istovremeno za mnoge Amerikance on pravi heroj, iako je u Rusiji dobio politički azil zato što mu je Amerika ukinula pasoš.

 Uz ove poznate detalje u Stounovom filmu ima i onih manje poznatih, o čemu je u julu bilo reči u San Dijegu tokom njegove prezentacije omanjoj grupi američkih novinara. Oliver Stoun je tada rekao da je već duže željno očekivao Snoudenovu priču o aktivnostima NSA, ali da je svaki pokušaj da je realizuje bivao odbijen od svakog velikog američkog studija. „Scenario je bio dobar, budžet je bio dobar, glumci su bili dobri, ali je autocenzura u studijima jednostavno bila prejaka”, izjavio je Stoun ističući da i inače smatra da je „autocenzura veliki problem u filmskoj industriji” i da to „blokira tolike istine koje bi trebalo da izađu na vidjelo”.

(NN, politika)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.