Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev Visokog saveta sudstva za izuzeće sudije

BEOGRAD -

Ustavni sud Srbije jednoglasno je odbacio zahtev Visokog saveta sudstva da se sudija Olivera Vučić izuzme iz postupka koji se vodi po žalbama sudija koje nisu izabrane na sudijsku funkciju u postupku opšteg izbora.

Zahtev za izuzeće sudije Vučić podneo je Visoki savet sudstva 17. maja i to je prvi put da je pred Ustavnim sudom odlučivano o izuzeću sudije na zahtev jednog od učesnika u sporu.

Visoki savet sudstva je ovaj zahtev podneo pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se na član 101. Pravilnika o radu Ustavnog suda prema kome sudije i zaposleni u Stručnoj službi tog suda "ne mogu javno iznositi svoje mišljenje o pitanjima o kojima Ustavni sud može odlučivati ili je odlučivao ".



Kao "prethodno izjašnjavanje"


U zahtevu, koji je potpisala predsednik Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, navedeno je da je sudija Olivera Vučić na sednici od 13. maja iznela "niz netačnih tvrdnji" koje su se odnosile na taj Savet.

Pozivajući se na informacije koje su sutradan preneli elektronski i štampani mediji, a posebno dnevnik "Politika", Visoki savet sudstva je u zahtevu istakao da se stavovi koje je sudija Vučić iznela "tumače kao njeno prethodno izjašnjenje i davanje mišljenja o predmetima o pitanjima o kojima Ustavni sud treba da odlučuje u narednom periodu".

Sudija Vučić je u odgovoru ukazala da je ovo prvi put da se traži izuzeće jednog sudije zbog stava koji je izneo u službenoj odeći na javnoj raspravi o predmetu koji je na dnevnom redu.

Ona je istakla da "nije govorila izvan sudnice i suda o predmetima koji su "živi", niti prekršila obavezu da čuva integritet Suda, a time ni odredbu Poslovnika na koji se poziva Visoki savet sudstva.



Imunitet kao poslanički


Sudija Vesna Ilić Prelić je istakla da niko ne bi trebalo da misli da "sudija Ustavnog suda koji raspravlja o bilo kom predmetu na sednici treba da se ustručava da iznese stav ili da razmišlja da li u vršenju svoje funkcije sme javno da iznese mišljenje".

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić podsetila je da sudije Ustavnog suda, kao i poslanici, uživaju imunitet i da zbog vršenja sudijske funkcije u sali Suda ne mogu biti pozvani na odgovornost.

Ustavni sud nije prihvatio ni zahteve sudija Milana Stanića i Bratislava Đokića za izuzećem, već je zauzeo stav da to što su bili učesnici konkursa na opštem izboru sudija ne dovodi u razumnu sumnju njihovu nepristrasnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbijen zahtev Visokog saveta sudstva za izuzeće sudije

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Maj.2010

   Ustavni sud Srbije jednoglasno je odbacio zahtev Visokog saveta sudstva da se sudija Olivera Vučić izuzme iz postupka koji se vodi po žalbama sudija koje nisu izabrane na sudijsku funkciju u postupku opšteg izbora..    ...Procitajte celu vest na izvornoj stranici...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Ustavni sud odbio zahtev Visokog saveta sudstva

Izvor: Blic, 30.Maj.2010, 01:15

Ustavni sud Srbije jednoglasno je odbacio zahtev Visokog saveta sudstva (VSS) da se sudija Olivera Vučić izuzme iz postupka koji se vodi po žalbama sudija koje nisu izabrane na sudijsku funkciju u postupku opšteg izbora...VSS je ovaj zahtev podneo pozivajući se na član 101. Pravilnika o radu Ustavnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.