Od korisnika do vlasnika

Izvor: RTS, 29.Maj.2010, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od korisnika do vlasnika

Svi oni koji su kupili preduzeće, a nameravaju da menjaju delatnost ili grade objekte, moraće da plate zemljište po tržišnoj ceni. Ako nemaju takve planove, te firme mogu i dalje da budu samo korisnici zemljišta.

Nedavno doneta Uredba o prenošenju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine biće promenjena.

Izmene Uredbe podrazumevaju da će svi oni koji su kupili preduzeće, a nameravaju da menjaju delatnost ili grade objekte, morati da plate zemljište po >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tržišnoj ceni. Ako nemaju takve planove, te firme mogu i dalje da budu samo korisnici zemljišta.

U Geodetskom zavodu kažu da im nije stigao nijedan zahtev vlasnika privatizovanih preduzeća za prenos vlasništva u pravo svojine nad zemljištem.

Iako je za sve one koji žive u stambenim zgradama ili privatnim kućama konverzija zemljišta besplatna, mnogi to ne znaju, pa se na šalterima Geodetskog zavoda građani već mesec dana raspituju kako da postanu vlasnici zemljišta. 

Ako živite u stambenoj zgradi, možete da podnesete zahtev, pod uslovom da imate ovlašćenje ostalih stanara i izvod iz liste nepokretnosti.

"Građani koji žive u privatnim zgradama podnose dva zahteva, izvod liste nepokretnosti i zahtev za konverziju i neće ih ništa koštati", izjavio je Radivoje Jelić iz Geodetskog zavoda.

Za razliku od građana, vlasnici privatizovanih preduzeća koji menjaju delatnost firme ili žele da grade objekte, plaćaju prenošenje prava korišćenja zemljišta u pravo svojine.

Dragutin Radosavljević iz Poreske uprave kaže da će se utvrditi tržišna vrednost zemljišta i proslediti lokalnoj administraciji koja ima instrumente za korekciju te cene.

Znaće se tačno da li je to zemljište pokriveno urbanističkim planovima, da li je opremljeno infrastrukturnim objektima, ili je predviđeno za neku stambenu ili poslovnu gradnju, objasnio je Radosavljević.

Mnogi iskoristili manjkavost uredbe

Nadležni tvrde da se vredno građevinsko zemljište neće poklanjati, ali iz Privredne komore Srbije upozoravaju da su, tokom proleća, mnogi investitori već iskoristili manjkavosti uredbe.

"Ljudi koji su unapred znali šta se po urbanističkim uslovima priprema, su kupili zemljište po veoma povoljnim cenama čekajući da se urbanistički uslovi ispune i onda preprodaju po daleko većim cenama", rekao je Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

Rodić je istakao da je obično reč o "ofšor" kompanijama ili raznim fondovima koji gledaju da uzmu što veću dobit, a da država nema koristi od toga.

"Ono što nameravamo da uradimo jeste da promenimo Uredbu o konverziji, da učinimo ceo postupak mnogo jasnijim, transparentnijim i jednostavnijim, izjavio je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja.

"Nama je u interesu da sve firme koje treba da plate konverziju, plate što je pre moguće, jer je to ogroman potencijal građevinskog zemljišta koji stoji neiskorišćen", rekao je Dulić.

Planirano je da se prenos zemljišta plaća u ratama, nekoliko godina, i da polovina novca ide lokalnim samoupravama, a polovina u Fond za restituciju. Srbija ima 21 milion katastarskih parcela, a procenjuje se da jednu trećinu čini gradsko građevinsko zemljište.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tajkunima hektari na rate

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2010

Uredba o konverziji prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem koju je u februaru donelo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, tada je izazvala oštre kritike javnosti, pa je brže-bolje povučena i trenutno je u fazi dorade. Ovom uredbom je svim vlasnicima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.