Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2014, 04:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas "Pupin" u funkciji

Kineski premijer Li Kećijang otvoriće danas svečano Pupinov most koji povezuje Zemun sa Borčom. Ovaj most preko Dunava rasteretiće saobraćaj u prestonici, s obzirom da je preko naše najveće reke dosad postojao samo jedan most, čuveni "Pančevac" koji je u nekoliko navrata morao da bude rekonstruisan.

Gradnju Pupinovog mosta finansirala je banka Eksim iz Kine, a projektovanje i izvođenje radova vrednih oko 200 miliona dolara izveli su kineski radnici, te je praktično ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << objekat uvezen iz Kine. Radove je izvela kompanija Čajna roud end bridž korporejšn, a 45 odsto materijala je proizvedeno u Srbiji. Most posebno znači građanima Zemuna i Novog Beograda, odnosno Borče. Dugačak je 1.482 metara, širok 29,1 i visok 22,8 metara, sa ukupno šest traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane. Imaće raspon za prolaz brodova. Dužina svih pristupnih saobraćajnica biće 21,6 kilometara.

Kina je veoma zainteresovana za infrastrukturne projekte u inostranstvu koje želi da finansira i izvodi radove kako bi svoju građevinsku operativu držala uposlenom. Podsetimo, kineska ekonomija polako usporava, iako je njen rast i dalje impresivan. Upravo je građevinski sektor problematičan jer bi mogao da se stvori finansijski mehur koji bi kinesku privredu mogao da otera u recesiju. Upravo zato kineski državnici grade puteve, pruge, luke i mostove od Afrike do jugoistočne Azije kako bi održali ogroman broj radnika i kapital u funkciji.

Po današnjem otvaranju novog mosta, kamioni u tranzitu više neće moći da idu kroz Beograd, već okolo, obilaznicom koja se postepeno kompletira.

Gradska vlast podseća vozače kamiona u tranzitu kroz Beograd da su Kružnim putem i Obilaznicom povezani pravci iz Smedereva (u Leštanima), Niša (Auto-put kod Bubanj Potoka), Kragujevca, Čačka (kod Orlovače), Obrenovca (kod Ostružnice), iz Novog Sada i Šida, na petlji Dobanovci.

Tabla sa imenom mosta i podacima o gradnji koja je postavljena na prilazu saobraćajnici u najmanju ruku je čudna. Na društvenim mrežama osvanule su fotografije koje su građane podsetile više na nadgrobni spomenik, nego na tablu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.