Objavljivanje ugovora sa Etihadom iduće nedelje

Izvor: RTS, 09.Avg.2014, 01:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljivanje ugovora sa Etihadom iduće nedelje

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će sledeće nedelje biti objavljen, "crno na belo", ugovor o partnerstvu sa avio-kompanijom "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ističe da će se direktori javnih preduzeća birati na konkursu. Srbija bi uvođenjem sankcija Rusiji izgubila najmanje milijardu evra, upozorio je premijer.

Vučić je rekao da će biti objavljeni i ostali ugovori koji su proglašeni za tajne i izjavio da nije siguran da će se svi tome obradovati, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fonet.

Povodom moguće objave ugovora sa italijanskim "Fijatom" o suvlasništvu u kragujevačkoj fabrici "Fijat automobili Srbija", Vučić je rekao da će o tome sa predstavnicma "Fijata" još morati da razgovara.

"Ja se ne bih radovao objavljivanju tajnih ugovora da sam na mestu onih koji tobože na tome instistiraju", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kada će biti objavljeni "tajni ugovori, nakon obilaska petlje Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig".

Njega to, rekao je, podseća na priču o lopovu koji misli da su svi drugi lopovi, dodajući da on ništa ne krije, da je ugovor sa "Etihadom2 čist kao sunce, jer "niko tu nije strpao pare u svoj džep niti je opljačkao zemlju", te da će biti pokazan "crno na belo".

Premijer je istakao da će se nakon objavljivanja takvih ugovora videti ko je zemlju pljačkao, a ko radi pošteno i dodao da su i neki drugi ugovori problematični, između ostalih, o prodaji "Beopetrola" kompaniji "Lukoil" i neki drugi koji se tiču izgradnje auto-puteva.

Vučić je najavio da će 10. septembra otputovati u Peking i da se nada da će tamo biti potpisano više značajnih ugovora između Srbije i Kine.

"Razgovarao sam sa ambasadorom Kine u Srbiji da za ovu posetu spremimo nekoliko važnih ugovora na osnovu kojih bi Srbija, u infrastrukturnom smislu, trebalo da bude još jača, moćnija i važnija", rekao je Vučić.

Premijer je poručio i da će mnogi u Srbiji biti iznenađeni značajem ugovora koji će biti potpisani u Pekingu.

Izbor direktora na konkursu 

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da niko nije v. d. direktora "Železnica Srbije" i da će se direktori javnih preduzeća birati na konkursu, prenosi Tanjug.

"Javna preduzeća teba da vode ljudi koji mogu da donesu rezultat, a ko će biti u stanju da to uradi, to ćemo videti. To što će neko biti vršilac dužnosti – to traje kratko. Konkurs će da bude raspisan i od direktora će da budu traženi rezultati", rekao je Vučić.

Milan Beko je danas saopštio da je odlučio da se stavi na raspolaganje premijeru i da preuzme odgovornost za "Železnice Srbije".

Država radi na rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju, podsetio je premijer i ponovio da će učiniti sve da radnici sačuvaju posao, ali tako da on bude profitabilan i perspektivan.

"Radimo na tome svaki dan, sa više kompanija razgovaramo o 'Železari', Petrohemijskom kompleksu, o privatizaciji mnogih drugih kompanija", rekao je Vučić i dodao da će sledeće sedmice razgovarati sa predstavnicima najvećih sindikata o problemima tih preduzeća.

Vučić je rekao da će država dobro platiti onome ko bude obezbedio posao za radnike ali, kako je naglasio, ne zato što će na taj način plaćati nečije investicije, već posao za radnike i obezbeđivanje tržišta za proizvod koji će biti napravljen.

"To je nešto što je naša obaveza, jer je 5.000 radnika samo u 'Železari'. Ako mi kažete da to možemo ra rešimo samo tako što ćemo da kažemo nekome da ih preuzme, ja vam kažem da to nije moguće", zaključio je premijer.

Rekao je da će svi naprednjaci koji budu zapošljavali svoje rođake, partijske kolege i prijatelje u javnom sektoru biti smenjeni, a da će se to u najskorije vreme desiti i direktoru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnica Srbije" Vladi Batnožiću, poručio je Vučić.

Batnožić je prethodnih dana bio tema napisa u pojedinim medijima jer je zaposlio, kako je sam rekao, pedesetak svojih prijatelja i partijskih kolega. 

Neuvođenje sankcija Rusiji odgovorna politika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi Srbija uvođenjem sankcija Rusiji izgubila najmanje milijardu evra i da zemlja vodi odgovornu politiku.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi uvođenjem sankcija Rusiji "propao posao" voćarima, povrtarima, mlekarima i da bi Srbija izgubila najmanje milijardu evra.

"Da ne govorimo o tome da bismo, ako bi nam povećali cenu gasa, mogli da zatvorimo 'butigu'", rekao je Vučić.

Ponovio je da smatra da to što nismo uveli sankcije Rusiji znači odgovornu politiku prema Srbiji, podsetivši da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić je rekao da nije njegov posao da se bavi pojedinačnim slučajevima, pa ni Pajtićem, te da je uveren da će policija efikasno i u skladu sa zakonom obavljati svoj posao.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara koji su prethodnih dana pisali o tome da je smenjen i da je pod istragom funkcioner policije Bogdan Pušić jer je "naredio da se sklone određeni predmeti koji imaju veze sa liderom DS-a i predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem".

Vučić o pomoći Obrenovčanima

Premijer ističe da će prosečna pojedinačna pomoć koju će građani Obrenovca dobiti za sanaciju kuća iznositi oko 350.000 dinara i da će svi koji su ostali bez krova nad glavom dobiti kuće.

"Naravno da to nije dovoljno da pokrije sve njihove troškove, ali je značajna pomoć", rekao je Vučić.

Postoje problemi u brzini izdavanja rešenja za isplatu štete, ali to nije problem Vlade nego lokalnih samouprava, naveo je premijer uz napomenu da će taj problem biti rešen, te da će se Vlada potruditi da pomogne građanima i u nabavci bele tehnike i nameštaja, kao i da će poljoprivrednici dobiti posebnu pomoć.

Na opasku da su građani Obrenovca tražili da ih poseti, Vučić je podsetio da je bezbroj puta bio u Obrenovcu, ali da će otići ponovo, dok je za žitelje Krupnja saopštio dobru vest – da očekuje da će uskoro turski investitor preuzeti firmu "Krupanjka" i zaposliti oko 300 radnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.