Obama razmatra bliskoistočnu strategiju

Izvor: VOA, 29.Jan.2015, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama razmatra bliskoistočnu strategiju

Smrt saudijskog kralja, kolaps jemenske vlade koja je bila prijatelj Amerike i problematični odnosi sa izraelskim liderima su novi niz komplikacija za administraciju predsednika Obame i njegovu blisko-istočnu politiku.

Ne samo da se američki lider nosi sa protivnicima poput Irana, Islamske države i Al Kaide već sada mora da suoči i sa nevoljama sa tradicionalnim saveznicima.

Text: Predsednik Obama nije imao najbolje odnose sa preminulim saudijskim kraljem Abdulahom, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ali nedavni susret sa njegovim naslednikom, kraljem Salmanom označio je novi početak.

Na čelu visoke delegacije, predsednik Obama je otputovao u Saudijsku Arabiju u momentu kada se SAD najviše  oslanjaju na kraljevinu kao na ostrvo stabilnosti. Bliski istok je iznenada postao još kompleksniji, uz kolaps jemenske vlade i borbu protiv ekstremista Islamske države i Al Kaide na Arabijskom poluostrvu.

Ti izazovi su razlog da administracija predsednika Obame ojača veze sa Saudijcima, kioji su se pridružili SAD u borbi protiv Islamske države i Al Kaide.

Pre nego što je skratio posetu Indiji kako bi otputovao u Saudijsku Arabiju, predsednik Obama je isključio stacioniranje američkih trupa većeg obima na Bliskom istoku.

„Moramo da gonimo terorističke mreže unutar Jemena bez američke armije, ali uz partnerstvo i razmenu obaveštajnih podataka sa lokalnim vladama. To je i dalje slučaj. Alternativa bi bila da šaljemo vojnike svaki put kad se teroristi pojave u nekoj od zemalja. To nije održiva strategija.“

Pronalaženje održive strategije u okruženju koje se brzo menja je izazov za administraciju predsednika Obame, kaže analitičar Makl O'Henlon.

„Oni jednostavno nastoje da se drže ove politike – vremena su teška u smislu dogadjaja i mnogih odnosa te ne mislim da postoji neka velika vizija koja ukazuje na srećniji smer čak i ako funkcioniše kao teorija.“

Potom, tu su složeni odnosi sa najbližim američkim saveznikom Izraelom koji se, poput Saudijske Arabije, protivi nastojanjima predsednika Obame da angažuje Iran u nuklearnim pregovorima i svakom potezu SAD koji bi mogao da bude vidjen kao jačanje Irana.

Benjamin Netanjahu je, u svojstvu izraelskog premijera, uvek bio gost u Beloj kući, ali to neće biti slučaj prilikom njegove sledeće posete. Američki zakonodavci su ga, naime, pozvali u Vašington bez konsultacija sa predsednikom Obamom i američki lider je doneo odluku da se ne sastane sa njim.

Bivši savetnik Stejt departmenta Aron Dejvid Miler kaže da su, mada su politički i lični odnosi zapali u teškoće, odnosi dve zemlje sami po sebi suviše važni da bi doživeli neuspeh.

„Iskreno ne verujem da će ovo uticati na bilo kakav dramatičan način na prirodu tih odnosa.“

Tenziji u regionu doprinosi i činjenica da je grupa Hezbolah  preuzela odgovornost za jučerašnji raketni napad na izraelski konvoj u blizini izraelsko–libanske granice, zabeležen na amaterskom video snimku. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima i artiljerijskom vatrom što je izazvalo zabrinutost da bi pogrešni koraci bilo koje  strane mogli da dovedu do eskalacije još jednog konflikta – i potencijalno nove glavobolje za američku administraciju.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.