OPASNO: Fotelje izazivaju ekcem na zadnjici!

Izvor: Kurir, 24.Nov.2014, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNO: Fotelje izazivaju ekcem na zadnjici!

Sve više građana boluje od „sofa dermatitisa“, alergije izazvane sedenjem na nameštaju prskanom dimetil fumaratom, koji služi da spreči pojavu buđi

BEOGRAD - Svrab, crvenilo, ekcem po leđima i butinama samo su neki od simptoma takozvanog sofa dermatitisa, od kojeg pati sve veći broj građana Srbije, tvrde alergolozi i dermatolozi.

Ovo je, kako kažu, alergija koja se javlja prilikom sedenja na nameštaju najčešće iz Kine i Indije, a koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prskan dimetil fumaratom (DMF), opasnim sredstvom koje služi da se spreči pojava buđi tokom dugog transporta!

- „Sofa dermatitis“ je kontaktni alergijski dermatitis, koji nastaje kad osoba sedi u fotelji, na kauču ili na nekom drugom komadu nameštaja koji je prskan dimetil fumaratom. Ova supstanca je toliko moćna da prolazi kroz odeću i izaziva reakcije na delovima kože koja je došla u kontakt s nameštajem. Najčešće se ispoljava u vidu svraba, iritacije i crvenila - objašnjava za Kurir dr Gorana Isailović, alergolog, koja napominje da je promet ovog sredstva u EU zabranjen još 1998. godine, dok je 2009. zabranjen i uvoz robe koja sadrži DMF. Ovo sredstvo je zabranjeno i u Srbiji, ali, kako kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), njegovo prisustvo u nameštaju niko ne kontroliše.

Dr Isailović

ALERGIJA I OD CIPELA!

Dr Gorana Isailović kaže da se, osim na butinama i leđima, alergija na DMF može javiti i na stopalima.

- Zabeleženi su slučajevi da su alergiju na DMF dobili pacijenti koji su osam ili više sati nosili cipele transportovane u kutijama sa silikonskim kesicama u kojima je bio DMF. Simptomi su bili nadute, otečene noge, crvenilo, svrab i bol.

Činjenice

KAKO SE ZAŠTITITI

- Ne kupujte nameštaj s mirisom

- Ukoliko ste ga već kupili, proverite da li ste alergični na DMF

- Sumnjiv nameštaj odnesite na hemijsko čišćenje i proluftirajte ga

- Kad sedite, postavljajte debele podloge ili podmetače između sebe i nameštaja

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.