Novo otkriće: Omiljena poslastica možda više nikad neće biti ista

Izvor: Vesti-online.com, 07.Avg.2017, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo otkriće: Omiljena poslastica možda više nikad neće biti ista

Naučnici japanskog Istraživačkog centra za bioterapeutski razvoj pronašli su način da proizvedu sladoled koji se ne topi.

Japanski naučnici su do otkrića došli sasvim slučajno, kada je istraživački centar u Kanazavi zamolio jednog poslastičara da napravi desert koristeći polifenol, tečnost koja se dobija iz jagoda.

Kada se poslastičar požalio na to da se slatka pavlaka momentalno stvrdnjava kad joj se doda polifenol, naučnici su shvatili da su naišli >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na zlatni rudnik.

- Polifenol prilično otežava odvajanje vode i masti - rekao je profesor Tomihisa Ota sa Univerziteta u Kanazavi.

Istraživači su otkrili da jedna od omiljenih poslastica širom sveta "zadržava svoj prvobitni oblik" čak i nakon 5 minuta provedenih na 28 stepeni Celzijusovih (direktno izložena sunčevoj svetlosti), i da i dalje ima fantastičan ukus.

Štaviše, nova vrsta sladoleda se ne topi čak ni kada u njega uperite vreo vazduh iz fena za kosu, ili ga ostavite tri sata na sobnoj temperaturi.

Istraživači su odmah započeli proizvodnju i prodaju poslastice širom Japana, koja je oduševila stanovništvo.

Sladoled se prodaje po ceni od 4.5 dolara, što je mala cena za tako veliki luksuz, prenosi Independent.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.