Novinarstvo moćnije od crkve u filmu Spotlight

Izvor: VOA, 06.Feb.2016, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarstvo moćnije od crkve u filmu "Spotlight"

Film o novinarima Boston Globa koji su raskrinkali pedofiliju u katoličkoj crkvi ostavlja snažan utisak na gledaoce jer ih podseća kako slobodno, istraživačko novinarstvo može da pobedi čak i najmoćnije korumpirane institucije.

Drama “Spotlight” nominovana je za Oskara u šest kategorija, uključujući onu za najbolji film. To je istinita priča o timu istraživačkih novinara Boston Globa koji je 2002. razotkrio kako je katolička crkva sistematski prikrivala >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << rasprostranjenu pedofiliju masovnu pedofiliju više od 70 sveštenika u Bostonu. Tim Spotlajt je za svoj rad dobio Pulicerovu nagradu za novinarstvo. Penelopi Pulu, filmska kritičarka Glasa Amerike, ističe da moć filma Spotlajt leži u njegovoj poruci.

Urednik Boston Globa Marti Beron, koga glumi Liv Šrajber, zadaje istraživačkom timu dnevnika, ekipi “Spotlight”, da ispita sve brojnije dokaze da je niz katoličkih svetšenika seksualno zlostavljao svoje mlade žrtve, a da su viši redovi sveštenstva to zataškavali.

“Moramo da se koncentrišemo na instituciju, na pojedinačne sveštenike. Pokažite mi da je crkva manipulisala sistemom da ti ljudi ne moraju da odgovaraju pred sudom. Pokažite da su iste sveštenike stalno vraćali u parohije. Pokažite mi da je bilo sistematsko i da je išlo od vrha”, govori Beron u filmu.

Marti Beron, novoimenovani urednik Boston Globa nije bio Bostonac, niti katolik. To mu je pomoglo da priču sagleda iz drugačijeg ugla.

“U Bostonu su me zvali autsajderom a znate – izbor reči vam mnogo toga kaže i nagoveštava. Gledali su me kao nekoga ko nije iz Bostona, ko ne razume Boston.”

Kako su kopali sve dublje, reporteri iz tima Spotlajt naleteli su na zid tajni. Postepeno su otkrili da je nivo zataškavanja zloupotreba koje je počinilo 70 sveštenika pedofila bio podjednako ozbiljan kao i sami incidenti zlostavljanja.

“Spotlajt” je proglašen jednim od najboljih filmova protekkle godine zbog briljantne glumačke ekipe, kompaktnog, inteligentnog scenarija, koncentrisane, dobro osmišljene price. Medjutim, kako za Glas Amerike ističe scenarista Džoš Singer, nominovan za Oskara, film ostavlja snažan utisak na gledaoce jer ih podseća kako slobodno, istraživačko novinarstvo može da pobedi čak i najmoćnije korumpirane institucije.

“To je zaista bilo novinarstvo koje je promenilo svet, u smislu da je jedna veoma lokalna priča postala medjunarodna tema.”

Reditelj Tom Makarti, nominovan za Oskara, takodje ističe da je u pitanju priča o hrabrosti i integritetu reportera koji su rizikovali svoju reputaciju da iznesu u javnost zloupotrebu moći od strane katoličke crkve.

“U krajnjoj liniji, ovo je, za mene, film o veri, različitim vrstama vere, ali - veri, i mislim da se bavi pitanjem sa kojim se svi u nekom trenutku suočavamo i tražim odogovor”, zaključuje Makarti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.