Novi Ustav, manje poslanika i kancelarski sistem

Izvor: B92, 03.Jun.2015, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novi Ustav, manje poslanika i kancelarski sistem"

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je neophodna promena Ustava Srbije i izbornog zakona.

To, kako navodi, podrazumeva izbor šefa države u parlamentu, uvođenje kanlecarskog sistema i smanjenje broja poslanika.

Živković je u Novom Sadu, u okviru akcije te stranke "Pitajte poslanika", u razgovoru sa građanima, a odgovarajići na pitanje novinara šta to, po njemu, treba promeniti u Srbiji, ponovio da su to pre svega Ustav i izborni zakon, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još mnogo toga.

"Treba promeniti način biranja predsednika vlade, da se pređe na kancelarski sistem, da se predsednik države bira u parlamentu, a da parlament bude manji i da ima 150 poslanika koji će biti birani direktno", rekao je Živković i dodao da direktnim putem treba da budu birani i gradonačelnici, kao i odbornici u lokalnim skupštinama.

On je precizirao da u Srbiji mora da se počne da se razmišlja kao da je to Evropa, jer je, kako je naglasio, Evropa bila srpska opcija još pre 200 godina.

"I Vuk Karadžić i Dositej Obradović nisu učili škole u Moskvi, nego u Trstu, Berlinu i Beču, a prvi srpski inženjeri i pravnici su školovani u Zapadnoj Evropi, a ne u Minsku i Vladivostoku", rekao je Živković.

"Evropa je naše prirodno opredeljenje", podvukao je.

Govoreći o uslovima za ulazak Srbije u Evropsku uniju, Živković je rekao da se uvek, kada se negde ulazi, moraju prihvatiti neki uslovi, "pa čak i kada se ulazi u autobus".

Prema njegovim rečima, poštavljanje uslova za ulazak u EU nisu ucene, već uslovi koji se poštuju u samoj Uniji.

Govoreći o predstojećim lokalnim i pokrajinskim izborima, Živković je rekao da očekuje da će oni biti održani ili krajem ove ili u prva dva do tri meseca naredne godine.

"U svakom slučaju, već smo ušli u izbornu godinu, odnosno u onih 12 meseci pre održavanja izbora", rekao je Živković i potvrdio da je stranka koju vodi počela pedizbornu kampanju.

Po Živkovićevim rečima, rukovodstvo Nove stranke je još u aprilu donelo odluku o formiranju izbornih štabova u svim gradovima i opštinama gde ta stranka postoji i dodao da su ti štabovi već formirani.

"Mislim da je za stranku koja je nova i koja hoće da ponudi nešto novo, logično da ranije krene u kapanju od drugih kako bi imala više vremena da biračima detaljno objasni šta novo hoće da ponudi", rekao je Živković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Živković: Neophodno promeniti Ustav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je neophodna promena Ustava Srbije i izbornog zakona, što podrazumeva izbor šefa države u parlamentu, uvođenje kanlecarskog sistema i smanjenje broja poslanika...Živković je u Novom Sadu, u okviru akcije te stranke "Pitajte poslanika",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.