Nova vakcinacija od septembra

Izvor: RTS, 22.Jul.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vakcinacija od septembra

Početak vakcinacije protiv gripa tipa H1N1 planira se za 1. septembar i preporučuje se svima, izjavio Predrag Kon. Rok trajanja preostalih vakcina je kraj oktobra.

Vakcinacija protiv gripa tipa H1N1 planira se za 1. septembar, preporučuje se svima, a posebno novoj rizičnoj grupaciji  odnosno trudnicama i gojaznima, rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Posebne radne grupe za primenu Plana aktvnosti pre i u toku pandemije gripa Predrag Kon.

Prema Konovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku nema obolelih od te vrste gripa. Međutim, neophodno je nastaviti dalju imunizaciju svih starijih od šest meseci, a posebno populacije iznad 65 godina starosti, da bi se sprečile negativne posledice pandemije.

Rok valjanosti više od pola miliona doza vakcina je kraj oktobra, a njihova distribucija će početi krajem avgusta, rekao je Kon i dodao je da vakcinu jedino ne moraju da prime osobe koje su već preležale grip tipa H1N1.

Predstavljajući analizu pandemijskog gripa na teritoriji Srbije u sezoni 2009/2010. godine, predsednik republičke Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti Vladimir Petrović je naveo da je do kraja marta ove godine hospitalizovana 6.021 osoba sa kliničkom slikom gripa.

U periodu od 24. juna 2009. godine do 31. marta ove godine umrlo je 137 osoba, od kojih deset trudnica, ukazao je Petrović i dodao da je prosečna starost umrlih osoba bila između 43 i 47 godina.

Petrović kaže i da najveći broj hospitalizovanih, oko 60 odsto, imao je između 20 i 64 godine, dok su mladi do 19 godina činili 30 odsto obolelih.

Petrović je posebno istakao da je zabrinjavajuća činjenica što više od 60 odsto hospitalizovanih čine zdrave osobe koje ne spadaju u rizične kategorije, među kojima su dijabetičari, kardiovaskularni bolesnici i ostali hronični bolesnici.

Najveći broj hospitalizovanih zabeležen je u Pomoravskom, Zlatiborskom, Južnobanatskom i Srednjebanatskom okrugu, a najveća smrtnost je zabeležena u Beogradu, prvenstveno zbog slanja pacijenata sa teškim oblicima gripa u zdravstvene isntitucije u prestonici, rekao je Petrović.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svinjskog gripa nema, ali biće vakcinisanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2010

BEOGRAD -..Početak vakcinacije protiv gripa tipa A (H1N1) planira se za 1. septembar, preporučuje se svima, a posebno novoj rizičnoj grupaciji - trudnicama i gojaznima, rekao je danas predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa Predrag Kon...Prema njegovim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U septembru počinje vakcinacija protiv gripa

Izvor: EMportal, 22.Jul.2010

Prvog septembra počeće vakcinacija građana protiv sezonskog i novog gripa, izjavio predsednik Radne grupe za praćenje gripa Predrag Kon.

Nastavak na EMportal...

Vakcinacija protiv gripa počinje 1. septembra

Izvor: Mondo, 22.Jul.2010

Vakcine od prošle godina, kojima rok trajanja ističe u oktobru biće redistribuirane na punktove za vakcinaciju, a epidemiolozi preporučuju građanima da se vakcinišu do 31. oktobra.

Nastavak na Mondo...

Vakcinacija protiv gripa tipa H1N1 od 1. septembra

Izvor: Glas javnosti, 23.Jul.2010, 07:13

BEOGRAD - Vakcinacija protiv gripa tipa H1N1 planira se za 1. septembar, preporučuje se svima, a posebno novoj rizičnoj grupaciji odnosno trudnicama i gojaznima, rekao je predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktvnosti pre i u toku pandemije gripa Predrag Kon...Prema Konovim rečima, u Srbiji...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.