Nova pluća i stari propisi

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2016, 04:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pluća i stari propisi

Zahvaljujući donacijama ljudi dobre volje Irena Paunović iz Kraljeva pre tri i po godine dobila je nova pluća na klinici AKH u Beču. Fibroza pluća, od koje je bolovala od rođenja, nije bila na spisku bolesti čije lečenje u inostranstvu plaća Republički zavod za zdravstvo.

Uz pomoć novih pluća, terapije koju će piti do kraja života i redovnih kontrola u Beču, ova žena konačno živi normalno. Ipak, terapiju koja iznosi 400 evra mesečno, plus kontrole na svaka tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << meseca (koštaju oko 900 evra) finansira sama.

- Fond ne može da plati moju terapiju i kontrole jer on nije finansirao ni operaciju. Iako bi moja pluća otkazala u nekom trenutku da nisam otišla na operaciju, država ne smatra da je potrebno da mi plati makar terapiju koja me održava u životu - kaže za "Vesti" Irena.

Prema pravilniku Fonda, pacijent koji nije lečen u inostranstvu o trošku države, nema pravo na nadoknadu troškova za lekove.

Dve godine nakon Irenine operacije, Srbija je potpisala ugovor sa AKH klinikom u Beču, pa sada lečenje pacijenata iz Srbije u toj klinici finansira država, ali pošto je Irena lečena pre potpisivanja tog ugovora, ona nema pravo ni na kakvu nadoknadu.

Irena se nakon operacije udala za našeg čoveka iz dijaspore i sada živi na relaciji Kraljevo-Nemačka.

- Pričom o svom iskustvu želim da apelujem na javnost kako bi se promenili zakoni koji su kruti. Postoje situacije kao što je moja koje zahtevaju prilagođavanje zakona - zaključuje Irena Paunović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.