Nova izložba u Narodnom muzeju Govor krsta

Izvor: Blic, 22.Jul.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova izložba u Narodnom muzeju "Govor krsta"

"Govor krsta" naziv je izložbe koja će u četvrtak, 24. jula, biti otvorena u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa višestrukim simboličkim značenjem krsta kroz izbor krstova različitih tipova i namene, a tokom trajanja izložbe biće organizovana autorska i stručnja vođenja, kao i radionice za decu i odrasle.

- U nameri da se posetiocima što neposrednije prikaže funkcija krsta u bogosluženju, ali i u životu običnog čoveka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << autor izložbe, viši kustos Nataša Cerović, nastojala je da ih tipološki što jasnije opredeli i predstavi - kažu iz nacionalnog muzeja.

Iako je težište izložbe na predmetima koje čine relikvijari, procesijski i nadgrudni krstovi, proskurnici, ručni i drugi tipovi krstova, posetioci će imati priliku da pojam i formu krsta sagledaju i kroz odabrane ikone, kopije fresaka, ali i grafike naših i inostranih autora zahvaljujući kojima je moguće slikovitije kontekstualizovati ambijent, namenu i funkcija krsta.

- Tumačeći i prevodeći "govor“ krsta autor izložbe nastoji da ukaže na čitav niz značenja, koja se pažljivim posmatranjem mogu uočiti. Pored višeslojne simbolike, koja je u neposrednoj vezi sa najsnažnijim uverenjima hrišćanskih vernika, preko namene za koju je određeni krst izrađen, upoznajući izložene eksponate moguće je saznati više kako o javnoj tako i o privatnoj pobožnosti - objašnjavaju iz Narodnog muzeja.

Imajući u vidu da su na izložbi predstavljeni krstovi koji su nastajali u razdoblju od ranog srednjeg veka do 19. veka, tematska izložba "Govor krsta" pruža celovit hronološki uvid u pojam trajnosti kada je pravoslavno hrišćanstvo u pitanju.

Pored činjenice da odabrani eksponati predstavnjaju riznicu saznanja o minulim epohama, važno je napomenuti da oni veoma često predstavljaju izuzetna dela koja posmatrana u kontekstu muzejskih predmeta omogućavaju živopisan i nesvakidašnji umetnički doživljaj.

Izložba će biti otvorena u četvrtak u 19 sati, a posetioci je mogu pogledati do kraja avgusta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nova izložba u Narodnom muzeju - "Govor krsta"

Izvor: Studio B, 22.Jul.2014

Narodni muzej u Beogradu priređuje još jednu izložbu, te će ovog puta posetioci tog zdanja biti u prilici da se upoznaju sa višestrukim simboličkim značenjem krsta kroz izbor krstova različitih tipova i namene. ..Kroz izložbu "Govor krsta", koja će biti otvorena u četvrtak, 24. jula, posetiocima...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.