Nova istraga o smrti Kurda

Izvor: B92, 13.Nov.2013, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova istraga o smrti Kurda

Ankara -- U Turskoj će, ponovo biti otvorena istraga o smrti 33 Kurda koji su ubijeni u vazdušnom napadu marta 1994.

Evropski sud za ljudska prava je 19 godina kasnije ustanovio da su turske vladine snage, a ne kurdski separatisti, izvršili taj napad, javila je lokalna televizija CNN Turk.

Turski ministar pravde Sadulah Ergin rekao je u Strazburu, da će "nedavne zakonske promene omogućiti turskim vlastima da ta slučaj ponovo istraže" i da će to nadležni i učiniti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenela je agencija Rojters.

Evropski sud za ljudska prava doneo je juče presudu kojom je okrivio Tursku za bombardovanje dva kurdska sela 1994. godine i ubistva 33 ljudi, i naložio da se porodicama žrtava i troje ranjenih u napadu, plati odšteta od 2,3 miliona evra.

Istovremeno je Sud zatražio i da se sprovede detaljna istraga o tom incidentu za koji je Turska okrivila kurdske separatiste, javio je AFP.

Turska je za napad na sela Kuškonar i Kočagili 26. marta 1994. godine optužila separatističku Radničku partiju Kurdistana (PKK), ali je sud u Strazburu doneo odluku da su separatisti okrivljeni "bez ikakvog osnova", a preživeli posvedočili da su čuli turske vojne aviona pre bombardovanja sela.

Presuda nije konačna, a Turska ima pravo da uloži žalbu u roku od tri meseca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ponovna istraga o Kurdima ubijenim prije 19 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2013

STRAZBUR,ANKARA - U Turskoj će, ponovo biti otvorena istraga o smrti 33 Kurda koji su ubijeni u vazdušnom napadu marta 1994. jer je Evropski sud za ljudska prava 19 godina kasnije ustanovio da su turske vladine snage, a ne kurdski separatisti, izvršili taj napad, javila je danas lokalna televizija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.