Nobel za mir kineskom disidentu

Izvor: RTS, 08.Okt.2010, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za mir kineskom disidentu

Kineski disident Liu Siaobo, koji je prošle godine osuđen na 11 godina zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti", dobitnik je Nobelove nagrade za mir. Kina oštro kritikovala odluku Nobelovog komiteta.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir je kineski disident Liju Sjaobo, osuđen u Kini na zatvorsku kaznu zbog aktivnosti protiv države. Nobelov komitet ga je odabrao, kako je rečeno u obrazloženju, kao simbol kineske borbe za ljudska prava.

Generalni sekretar UN Ban Kimun >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ocenio je da dodela Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou predstavlja priznavanje sve veće saglasnosti u svetu da treba poboljšati poštovanje ljudskih prava.

"Kina je poslednjih godina postigla ekonomski napredak, izvukla nekoliko miliona ljudi iz siromaštva i pridružila se međunarodnim instrumentima za poboljšanje ljudskih prava", rekao je Kimun.

Nobelov komitet je svestan da je napravio kontroverzan potez, jer je Peking upozorio Komitet da krši principe nagrade za mir i ugrožava kinesko-norveške odnose.

Nije tajna, kažu u Oslu, da Kina već godinama upozorava da bi dodela nagrade za mir nekom kineskom disidentu izazvala negativne reakcije. Uprkos tome, Nobelov komitet odlučio se za pedesetčetvorogodišnjeg profesora i pesnika, osuđenog na jedanaest godina zatvora zbog narušavanja poretka.

"Norveški Nobelov komitet dodeljuje nagradu za mir Liju Sjaobou za njegovu dugu i nenasilnu borbu za ljudska prava u Kini. Liju je postao najistaknutiji simbol te borbe", rekao je Torbjorn Jagland iz Norveškog Nobelovog komiteta.

Kako je obrazloženo, Liju je učestvovao u protestima na trgu Tjenanmen, a prošle godine osuđen je zbog objavljivanja Povelje o ljudskim pravima kojom se traži radikalna društvena reforma.

Agencije javljaju da se u Kini nije čulo obrazloženje Nobelovog komiteta, jer je prekinut direktan prenos na stranim televizijskim mrežama koje se tamo mogu pratiti.

Kineske vlasti smatraju da je izbor dobitnika ruganje sa nagradom za mir, jer je protivrečan njenim ciljevima. Upozorile su da je nagrađivanje osuđenog kriminalca mešanje u unutrašnje stvari Kine.

"Taj čovek je osuđen, jer je prekršio zakon. Nobel je u testamentu tražio da se nagradi onaj ko doprinosi prijateljskim odnosima među nacijama, pomaže razoružanje i promoviše mir u svetu. Kineski ustav i zakoni štite građanska prava u slobodi izražavanja", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Đijang Ju.

Norveška je, sa iste adrese, upozorena da narušava odnose sa Kinom sa kojom trenutno pregovara o trgovinskom sporazumu. Zvanični Oslo kaže da je Nobelov komitet nezavisno telo na koji vlada nema uticaj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinez dobio Nobela za mir, a ne Kol

Izvor: Mondo, 08.Okt.2010

Nobelova nagrada za mir 2010. godine dodeljena je danas kineskom disidentu Liu Siaobou, saopštio je norveški komitet za Nobelovu nagradu. Kina oštro reagovala.

Nastavak na Mondo...

Liju Ksjaobo dobitnik Nobelove nagrade za mir

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Okt.2010

Kineski disident Liju Sjaobo (Liu Xiaobo) dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.Liju je pred kraj prošle godine osuđen na 11 godina zatvora zbog , kako je navedeno u presudi, “podsticanja rušenja državne vlasti “

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Supruga Liju Sjaoboa oduševljana odlukom Nobelovog komiteta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Okt.2010

Supruga kineskog disidenta Liju Sjaoboa je oduševljena zbog odluke Nobelovog komiteta da ove godine nagradu za mir dodeli njenom mužu i apelovala na kineske vlasti da ga puste iz zatvora. Ona je zatražila od kineskih vlasti da oslobode Liju Sjaoboa i istakla da je Nobelova nagrada "veliko ohrabrenje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nobel za mir kineskom disidentu Liu Siaobu, Kina blokira vest

Izvor: Vesti-online.com, 08.Okt.2010

Odluka Nobelovog komiteta za mir da ovu prestižnu nagradu dodeli kineskom borcu za prava čoveka, disidentu i književniku 54-godišnjem Liu Siaobou, osuđenom u Kini na 11 godina zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti", naišla je na oštra reagovanja u Pekingu, zabrinutost u Oslu i pohvale s više...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kineskom disidentu Nobelova nagrada za mir

Izvor: Politika, 08.Okt.2010

Aktivista za ljudska prava i političke slobode Lju Sijaobo dobio prestižnu nagradu namenjenu borcima za mir u svetu..Od našeg dopisnika..Oslo, 8. oktobra – Zatočeni kineski disident i borac za ljudska prava Lju Sijaobo ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir. Kako je danas u Oslu saopštio...

Nastavak na Politika...

OŠTAR PROTEST KINE ZBOG NOBELOVE NAGRADE ZA DISIDENTA

Izvor: Kurir, 08.Okt.2010

PEKING - Kina je oštro protestovala zbog odluke Nobelovog komiteta da nagrada za mir bude dodeljena disidentu Liu Siabou i istakla da će to poremetiti odnose Kine i Norveške..Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da bi Nobelova nagrada za mir trebalo da promoviše međunarodno prijateljstvo...

Nastavak na Kurir...

Međunarodna podrška Liju Sjaobou

Izvor: Deutsche Welle, 09.Okt.2010, 10:51

Dodela Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu naišla je na široko međunarodno prihvatanje. Nasuprot tome, Peking oštro reaguje - uostalom nagrada je novi vetar u jedra demokratskom pokretu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Privedeni disidenti koji su proslavljali Nobelovu nagradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2010

Kineska štampa danas osuđuje dodeljivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, dok je, prema informacijama jedne organizacije za zaštitu ljudskih prava, policija noćas privela više desetina pristalica opozicije koji su proslavljali odluku Nobelovog komiteta. Organizacija Zaštitnici...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.