Nikolić prihvatio poziv da poseti Sarajevo

Izvor: RTS, 28.Dec.2016, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić prihvatio poziv da poseti Sarajevo

Nadam se da će predsednik Tomislav Nikolić u februaru doći u Sarajevo i time otvoriti mogućnost za nastavak pozitivnog razvijanja odnosa BiH i Srbije, rekao je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić. Mi želimo da unapređujemo saradnju sa BiH i negujemo specijalne veze sa RS, rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će posetiti Sarajevo najverovatnije u februaru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2017. godine.

Nikolića je u posetu Sarajevu pozvao predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.
"Nadam se da ćemo imati tu posetu u februaru i time otvoriti mogućnost da odnosi BiH i Srbije nastave dalje da se pozitivno razvijaju", rekao je Ivanić novinarima posle sastanka sa Nikolićem u Predsedništvu Srbije.
Ivanić je rekao da je o pozivu razgovarao i s ostalim članovima Predsedništva BiH i da ima njihovu podršku, dodajući da "bez saglasnosti njih trojice teško nešto može biti ostvareno u BiH".
"Meni je stalo da Nikolić bude prisutan u Sarajevu, jer je to neka vrsta nacionalnog identiteta i dobrih odnosa dve zemlje", kazao je srpski član Predsedništva BiH, podsetivši na to da je prethodna dogovorena poseta otkazana zbog privođenja Nasera Orića i "neke vrste povređenosti koja je dolazila iz Sarajeva".
Predsednik Srbije izrazio je privrženost očuvanja mira i stabilnosti u regionu i naglasio da su odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine dobri.
"Mi želimo da unapređujemo saradnju sa BiH i negujemo specijalne veze sa Republikom Srpskom. Politička stabilnost je preduslov za bolji život građana obe države", podvukao je Nikolić, saopštila je Pres služba predsednika Srbije. 
Ivanić je rekao da BiH nije samo ekonomski nego i politički partner Srbije na prostoru Balkana, a da je Srbija važna za BiH i RS zato što tamo živi značajan broj srpskog naroda kojem je stalo do dobrih odnosa s Beogradom.
"Interes BiH u celini, a posebno RS, jeste da se još više povežemo", izjavio je Ivanić.
Nikolić i Ivanić su razgovarali i o odnosima BiH i Srbije, i Republike Srpske i Srbije.

O mogućnosti održavanja trojnog sastanka lidera Srbije, BiH i Hrvatske nije bilo reči na današnjem sastanku, rekao je Ivanić, ocenivši da se još nisu stvorili uslovi za to.
"Svi bilateralni susreti su važni, ali trougao Zagreb–Beograd–Sarajevo pruža garanciju stabilnosti u regionu", rekao je Ivanić i dodao da će jednog dana takav sastanak morati da bude održan, ali da zasada nije bilo pozitivnih reakcija na njegov predlog.
Ivanić je ocenio da je stanje u regionu najlošije u poslednjih dvadesetak godina i da neke stvari koje su bile moguće pre 10-15 godina danas više nisu.
Preduslov "da se stvari vrate u normalu jeste odustajanje od ekstremističkih političkih pogleda i pristupa", izjavio je Ivanić.
Dodao je da su izbori u regionu prošli "manje-više svuda", ali da ne misli da su izbori bili pravi razlog takvih stavova.
"Izbori su bili lepo opravdanje, ali je dobar deo političara na sceni prevše suštinski i ideološki orijentisan na sukob kao način ostanka na vlasti", kazao je Ivanić.
Na sastanku s Nikolićem je razgovarao i o infrastrukturnim radovima kojima bi se više približile Srbija i istočni deo BiH, uključujući povezivanje auto-puta Beograd–Zagreb s Bijeljinom, rekonstrukciju pruge Sarajevo–Beograd preko Zvornika i Loznice i brzi put koji bi vezu Sarajevo s Beogradom priključio na auto-put Čačak–Beograd.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nikolić najavio posjetu Sarajevu u februaru

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Dec.2016

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posjetiće Sarajevo najvjerovatnije u februaru 2017...Nikolića je u posjetu Sarajevu pozvao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić..."Nadam se da ćemo imati tu posjetu u februaru i time otvoriti mogućnost da odnosi BiH i Srbije...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.