Nikolić: Srbija će najverovatnije imati otvoreno poglavlje

Izvor: N1 televizija, 29.Maj.2016, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija će najverovatnije imati otvoreno poglavlje

Svima se učinilo da je Hrvatska iskoristila priliku da zaustavlja Srbiju zahtevima, za koje može da kaže da su opravdani, ali nije uspela ni Evropi to da dokaže. Imaćemo u najskorije vreme sastanak na kome će eksperti i državni funkcioneri dogovarati sledeće korake, kaže predsednik Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je to rekao na konferenciji za novinare u okviru samita procesa Brdo-Brioni.

Nikolić je rekao da je Srbija zamerila Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zato što je pokušala na prvom otvorenom poglavlju da pokaže "kako Srbija nije spremna".

"Hrvatska ne može da opravda taj svoj stav, tako da će Srbija najverovatnije imati otvoreno poglavlje. Ali sam spreman za sve što Hrvatska istakne kao zahtev, da mi u Srbiji ispravimo što pre kako ne bismo imali problema na evropskom putu", rekao je Nikolić.

On je dodao da neki političari imaju potrebu da uvek negativno misle o Srbiji, ali da se nada da su oni u manjini.

"Otklonićemo to direktnim razgovorima, da se ne bi stvarao utisak da zemlje koje su poslednje ušle da žele da zaustave proces proširenja. Ovo je bila prilika da dogovaramo zajedničko delovanje u problemima koji nas se svi tiču", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao  da se nada "da Hrvatska okrenuta ka budućnosti neće morati da se okrene u prošlost da bi iz prošlosti tražila savete kako da se ponaša prema Srbiji i Srbima".

"To nam je uvek donosilo sukobe", kaže Nikolić.

"Otvoreni razgovori"

Uz sve probleme koje Evropa ima i preneseni su na naše odnose, ove sastanke ne treba prekidati, rekao je Nikolić.

"Ovaj skup je doneo nove kvalitete pošto smo otvoreno govorili o stvarima koje nas dele, i koje nas svađa. Srbija će nastaviti iskreno da učestvuje u procesu Brdo - Brioni. Vlada Srbije iskreno učestvuje u procesima, naša zelja je iskrena da ispunjavama na putu ka EU uslove koji se pred nas postavljaju", rekao je Nikolić.

Nikolić kaže da je uvek voljan da dođe u BiH, i da je dogovorena zvanična poseta ove jeseni.

 Od sada zajednički iskazujemo želju da budemo deo EU, rekao je predsednik Srbije.

"Da ako može svi budemo spremni za otvaranje poglavlja, da ne protiče po 10, 15 godina od jednog do drugog članstva. I zemlje koje nisu otvorile pregovore znaju vrlo dobro sva 34 poglavlja i šta bi mogla da bude zamerka. Srbija ima 35 poglavlje koje predstavlja problem, ali taj problem ima i EU koja ga je smislila. Zadovoljan sam šta smo uradili i zajedničkom izjavom koju smo usaglasili. Mi ćemo zaista sa voljom ići u Makedoniju, gde je sledeći skup. Srbija je zahvalna predsedniku Italije što je prisustvovao", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da postoje razlike oko članstva u NATO, ali "svako ima pravo da vodi svoju zemlju kako misli da treba".

"Srbija nema nameru da pristupa bilo kom vojnim savezom, i sa bilo kim ima vojne akcije. Podržavaćemo mirovne misije, ali nećemo učestvovati u akcijama vojnih blokova", rekao je Nikolić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.