Nijemci ne znaju kada je podijeljen Berlin

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nijemci ne znaju kada je podijeljen Berlin

BERLIN - Polovina Nijemaca ne zna datum kada je tačno podijeljen grad Berlin, rezultati su najnovijeg istraživanja, koje je objavljeno 53 godine nakon što su komunističke vlasti Istočne Njemačke počele da grade Berlinski zid.

Ubrzo nakon ponoći 13. avgusta 1961. godine vojnici Istočne Njemačke počeli su da podižu ogradu sa bodljikavom žicom čija je svrha bila sprečavanje kvalifikovanih radnika da bježe u Zapadnu Njemačku. Ograda je prerasla u betonski zid koji je postao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << simbol hladnog rata.

Na pitanje šta se dogodilo tog dana, oko 50 odsto Nijemaca reklo je da ne zna, rezultati su istraživanja u kome je učestvovalo 1.013 ljudi, a istraživanje je provela Federalna fondacija za proučavanje komunističke diktature u Istočnoj Njemačkoj.

Samo 32 odsto od lica od 14 do 29 godina znali su za taj datum i njegov značaj.

Zid je konačno srušen 1989. godine, ali je u međuvremenu odnio živote najmanje 169 ljudi koji su pokušali da bježe na prosperitetniji Zapad.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Polovina Nemaca ne zna kada je podeljen Berlin

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Avg.2014

Polovina Nemaca ne zna datum kada je tačno podeljen grad Berlin, rezultati su najnovijeg istraživanja, koje je objavljeno 53 godine nakon što su komunističke vlasti Istočne Nemačke počele da grade Berlinski zid...Ubrzo nakon ponoći 13. avgusta 1961. godine vojnici Istočne Nemačke počeli su...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.