Nijedna od 89 beba u Novom Pazaru nije obolela od tuberkuloze

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Okt.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nijedna od 89 beba u Novom Pazaru nije obolela od tuberkuloze

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić izjavio je danas da nije zaražena nijedna od 89 beba koje su bile u kontaktu sa babicom obolelom od tuberkuloze.

"Sva novorođenčad su rendgenski pregledana i prema informacijama dobijenim od pulmologa Opšte bolnice Hadije Toković svi nalazi su negativni", izjavio je Spahić za radio Sto plus.

On je naveo i da su testovi kod dve bebe bili pozitivni objasnivši "da to znači da su bebe bile u kontaktu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa zaraženom, a ne i da su obolele, kako su pojedini mediji preneli".

Spahić je dodao da su pregledani svi zaposleni na Ginekološko akušerskom odeljenju i da su nalazi svih njih negativni.

"Zbog pojave bolesti kod jedne nastavnice Osnovne škole 'Desanka Maksimović', pregledalo je 81 učenika, kao i 60 zaposlenih u toj obrazovnoj ustanovi i niko nije zaražen", kazao je Spahić.

Prema njegovim rečima, ostalo je da se pregleda još 30-tak zaposlenih i 50 učenika.

On je naglasio da je jedini novooboleli od tuberkuloze u poslednjih par nedelja učenik Gimnazije, koji je trenutno na lečenju u Beogradu.

"Računajući i taj slučaj, ukupno je obolelo 15 đaka te srednje škole, od kojih se njih osmoro i dalje leči", precizirao je Spahić.

Prvi slučajevi tuberkuloze u Gimnaziji zabeleženi su tokom proleća ove godine, a od te bolesti kasnije su oboleli i babica na Ginekološko akušerskom odeljenju Opšte bolnice i nastavnica Osnovne škole "Desanka Maksimović".

Zbog toga su morali da budu pregledani svi učenici i zaposleni u tim školama koji su bili u kontaktu sa obolelima, kao i bebe koje su rođene u vreme kada je babica obolela.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Novi Pazar: Nema beba obolelih od tuberkuloze

Izvor: Blic, 24.Okt.2016

Ni jedna od 89 pregledanih beba koje su rođene u periodu kada je na Ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru radila babica obolela od tuberkuloze nije zaražena, kaže direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić...- Sve bebe su rendgenski snimane i nalazi su negativni....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.