Nije zbog ograde, policija nas tukla, puštali pse na nas

Izvor: B92, 27.Okt.2016, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije zbog ograde, policija nas tukla, puštali pse na nas"

Mađarska je pre dva dana počela da gradi novu, probnu ogradu, u dubini svoje teritorije, a na potezu između Bačsentđerđa i mesta Gara.

Ograda će biti dugačka 10 kilometara, a od stare ograde deliće je pomoćni put od 150 kilometara, kojim će moći da se kreću samo vojska i policija.

Mađarska ponovo utvrđuje granicu. Novu ogradu dižu zatvorenici, vojska nadgleda. Kako nezvanično saznajemo, između nove i stare ograde biće tampon-zona, od osam kilometara. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svi oni koji budu uhvaćeni unutar nje, biće vraćeni u Srbiji, kako propisuje zakon o readmisiji. Možemo li zbog toga očekivati veći priliv migranata?

"Mislim da hoće. Za sada nemamo veći broj migranata koji su vraćeni iz Mađarske, ali priča je da Mađarska diže ogradu i da će taj broj sigurno biti povećan u narednom periodu. Precizan podatak niko vam ne može dati", rekao je Lazar Velikić iz Komesarijata za izbeglice.

U Kampu, u kojem je preko leta bilo i do 700 migranata, sada ih je 130.

Stotinak migranata, većinom iz Pakistana i Avganistana, u ovom trenutku ovde, u tranzitnom centru u Subotici, čeka svoj topli obrok. To su većinom samci, koji su nekoliko puta pokušavali ilegalno da pređu granicu, ali su u tome sprečeni i na kraju su završili upravo ovde.

Mađarska granica ni do sada im nije bila prepreka. Hoće li ih zaustaviti nova ograda?

"15 puta sam preskočio žicu, ali su me svaki put uhvatili i vratili nazad. Neću više pokušavati, čekaću da legalno pređem", navodi Abdul Rahman iz Pakistana.

Abdul kaže da ne odustaje zbog ograde, već zbog brutalnosti mađarske policije.

"Policija nas je tukla, puštali su pse na nas. Ne želim toga da se sećam", priča Muhamed iz Avganistana..

Odgovor Srbije na migrantsku krizu do sada su bile pojačane kontrole na granicama. Iako su ministri Stefanović i Vulin predlagali da i Srbija fizičkim barijerama ojača svoje granice, takav njihov predlog premijer Vučić je odbio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.