Nije drama ako poglavlje otvorimo naredne godine

Izvor: Beta, 21.Dec.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije drama ako poglavlje otvorimo naredne godine

BEOGRAD, 21. decembra 2014. (Beta) - Ministarka u Vladi Srbije zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je u nedelju da Srbija suštinski ništa ne gubi zbog toga što nije otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu ove godine.

"Da li možemo da budemo zadovoljni što nismo sada otvorili poglavlje - pa ne možemo, ali svakako to ne umanjuje niti naš napredak niti volju da nastavimo dalje", rekla je Joksimovićeva za televiziju "Pink" i ocenila da nije "nikakva >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << drama ako se to desi za mesec ili dva".

Ona je kazala da nema novih uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju i naglasila da niko od Srbije ne traži priznanje nezavisnosti Kosova.

Istakla je da su pregovori dugotrajan i vrlo zahtevan proces, koji obuhvata poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom i koje je "specifičnost za Srbiju".

"Upali smo u jednu priču koja je mene lično počela već malo da zabrinjava, a to je da stalno pričamo o tom poglavlju kao o nekoj sudbonosnoj stvari u procesu evropskih integracija Srbije, što, naravno, nije tačno", rekla je Joksimovićeva.

Ocenila je da je Srbija puno uradila na procesu brojnih reformi - vladavini prava, reformi pravosudja, borbi protiv korupcije, unparedjenju manjinskih i ljudskih prava, kao i ekonomske reforme, koje, kako je navela, "svi priznaju kao značajan domašaj u reformama".

"Mi smo samo želeli da poručimo EU da bi bilo dobro da nam pošalje povratni signal da razume sveobuhvatni proces reformi koji smo započeli, a koji oni prepoznaju", rekla je Jadranka Joksimović.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.