Nigerija, kidnapovano još osam devojčica

Izvor: RTS, 06.Maj.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija, kidnapovano još osam devojčica

Kidnapovano još osam devojčica iz svojih kuća na severoistoku Nigerije. I dalje nepoznata sudbina devojaka koje su otete 14. aprila. Odgovornost za otmicu preuzela je islamistička grupa "Boko haram", koja preti da će ih prodati u belo roblje.

Svet je uznemirila vest iz Nigerije o otmici više od dve stotine učenica jedne gimnazije na severoistoku zemlje, pre tri nedelje. Danas je kidnapovano još osam devojčica iz svojih kuća. Strahuje se da je nekoliko već prodato za 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dolara. Predsednik Nigerije kaže da vlasti ne znaju gde se otete devojčice nalaze, ali da će ih sigurno pronaći i vratiti.

Devojčice iz internata u severoistočnoj nigerijskoj državi Borno otete su 14. aprila, pošto su napadači zapalili školu i pucali na vojnike i policiju.

Pedeset tri učenice uspele su da pobegnu, ali su njih 223 još u zatočeništvu. Roditelji optužuju vlasti da nisu uradile ništa da ih spasu.

"Obećali su da će ih pronaći, ali do danas nema pomaka. Nijedan pripadnik snaga bezbednosti nije otišao da ih traži", kaže majka otete devojčice.

Odgovornost za otmicu preuzela je oružana islamistička grupa "Boko haram", koja stoji iza niza bombaških napada u Nigeriji. Vođa grupe je na američkoj listi najtraženijih terorista i za njegovo hapšenje Vašington nudi sedam miliona dolara.

"Oteo sam vaše devojčice. One će otići i udati se. Mi smo protiv zapadnjačkog obrazovanja. Zato ćemo ih prodati na pijaci", rekao je Abubakar Šekau, vođa "Boko harama". 

U prestonici Nigerije, Abudži, roditelji i porodice otetih devojčica protestuju zbog spore reakcije vlasti. Sam predsednik je odbacuje optužbe iz zemlje i sveta i poziva američkog predsednika Obamu da pomogne u operaciji spasavanja devojčica.

"Pomozite nam, nemojte samo da pričate kako pripadnici naših bezbednosnih snaga krše ljudska prava. Pošaljite svoje ljude", apeluje Gudlak Džonatan, predsednik Nigerije.

Zapadne zemlje su u kontaktu sa vlastima u Abudži, spremne da pomognu u akciji oslobađanja devojčica. Putem društvenih mreža pokrenuta je i globalna kampanja "Vratite nam naše devojčice".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Boko haram" kidnapovao još osam devojčica

Izvor: RTS, 06.Maj.2014

Kidnapovano još osam devojčica iz svojih kuća na severoistoku Nigerije. I dalje nepoznata sudbina devojaka koje su otete 14. aprila. Odgovornost za otmicu preuzela je islamistička grupa "Boko haram", koja preti da će ih prodati u belo roblje...Svet je uznemirila vest iz Nigerije o otmici više od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.