Ni tunel ne umemo da prokopamo

Izvor: Vesti-online.com, 29.Sep.2016, 04:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni tunel ne umemo da prokopamo

Jedan od najvažnijih građevinskih projekata u Srbiji Koridor 11 sagrađen je tako da teretnjaci ne mogu da prođu kroz tunele! Kako prenose domaći mediji, tuneli Brđani i Šarani na deonici Ljig-Preljina sagrađeni su tako da su potpuno neupotrebljivi, jer su za čak 30 centimetara niži od predviđenog i šleperi kroz njih mogu da prođu samo po sredini.

Time je napravljena šteta od više miliona evra, a zbog ovog neverovatnog javašluka radovi kasne čak dva meseca. Da tuga >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bude veća, da su tuneli neupotrebljivi primećeno je tek kada su završeni elektroradovi. Sada mora da se skida oko 30 centimetara betona, a ispravka bi mogla da košta i do četiri miliona evra. Ovaj teret trebalo bi da padne na domaćeg podizvođača.

Ministarka građevine Zorana Mihajlović krivca vidi u Koridorima Srbije i podizvođaču radova preduzeću Planum. Prema njenim rečima da je sve zavisilo od azerbejdžanske kompanije, koja je glavni izvođač, svi radovi bi bili završeni do kraja avgusta.

- Ako je investitor bio u isto vreme i nadzor, ko je odobravao dodatne radove, zašto nas to košta više, zašto je domaća kompanija radila sa starim mašinama, zašto je pogrešila betonski kolovoz u dva tunela, to su sve stvari za inženjere - rekla je ministarka.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da nije u redu da ministarka odgovornost skida sa svog ministarstva, ali i sa azerbejdžanske kompanije.

- Ministarstvo je moralo znati da nadzorni organ nije postojao sve do februara, što je neverovatno. Glavni izvođač je takođe odgovoran za rad podizvođača. Ukoliko je pogrešan projekat postavlja se pitanje ko ga je odobrio - pita se Kovačević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.