Nevesta u šestom razredu

Izvor: B92, 22.Jul.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevesta u šestom razredu

Beograd -- Veliki broj romskih devojčica između 13 i 16 godina prekida školovanje zbog unapred ugovorene udaje. Tokom života 10 trudnoća, nasilje česta pojava u porodici.

Rana udaja i ugovoreni brakovi su i dalje veoma zastupljeni u romskoj populaciji. Obično počinje "da se lomi" oko šestog, sedmog razreda, a kada devojčica počinje da dolazi u školu okićena sa mnogo zlata, to nam je obično signal da je verena.

Udaja se smatra uspehom, jer to je njen put, devojčica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema pravo na izbor. Ona se odmah povlači iz škole, predaje novoj porodici i uskoro sledi prva trudnoća, obično između 14. i 17. godine. Rano udavanje je naročito zastupljeno kod Roma muslimanske veroispovesti. Nažalost, vrlo malo se stvari pomeraju nabolje.

Ovako Nada Đuričković, direktorka Romskog centra za žene i decu DAE (majka), opisuje trenutni položaj mladih Romkinja u Srbiji. Ona radi i kao pedagoški asistent u školi, obilazi mnoge porodice i brojna naselja i kaže da roditelji ne shvataju da na taj način detetu oduzimaju detinjstvo i pravo na obrazovanje. Aktivisti ove organizacije rade na sprečavanju svih oblika nasilja i diskriminacije nad decom i ženama romske nacionalnosti, drže i predavanja o istoriji, običajima i pravima Roma na beogradskim fakultetima, rade na predškolskoj pripremi dece u romskim naseljima...

"Mi imamo SOS telefon i Romkinje koje se javljaju najčešće nisu svesne da žive u nasilju. Kroz radionice dođemo u jednom trenutku do pitanja ’da li to želite svojim ćerkama’ i one odgovaraju ’naravno da ne’, ali se malo toga ipak menja ", priča Đuričkovićeva.

Ona kaže da su retki primeri kada uspevaju devojčice/žene da izvuku iz „začaranog kruga”. Pojedine škole, kao i pravne službe pri opštinama, rado sarađuju, ali policija obično ne može mnogo da uradi.

"Baš sam imala slučaj kada je trebalo da dođu s Kosova da kupe devojčicu, bila je u osmom razredu u tom trenutku i jako dobar đak. Ona nije imala pojma ni ko dolazi ni šta je tamo čeka. To nisam mogla da prećutim i prijavila sam policiji, ali je odgovor bio da su to njihova posla. Posle je dolazio i otac u školu da preti i viče zašto se ja mešam. Na kraju je i stav škole bio da nije zgodno da se mešamo u njihove porodične odnose, jer onda neće upisivati decu u školu koja prijavljuje ovakve stvari ", navodi jedan slučaj sagovornica Politike i dodaje da na kraju više nije smela ni da uđe u to novobeogradsko naselje.

Dr Jelena Čvorović, naučni savetnik u Etnografskom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti, koja se bavi proučavanjem Roma, kaže da većina devojčica počinje seksualno-reproduktivni period rano, u brakovima koji su obično ugovoreni između porodica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nevesta u šestom razredu

Izvor: medio.rs, 22.Jul.2012

Veliki broj romskih devojčica između 13 i 16 godina prekida školovanje zbog unapred ugovorene udaje. Tokom života 10 trudnoća, nasilje česta pojava u porodici.

Nastavak na medio.rs...

Nevesta u sestom razredu

Izvor: Radio Centar 987, 22.Jul.2012

Veliki broj romskih devojcica izmedju 13 i 16 godina prekida skolovanje zbog unapred ugovorene udaje. Tokom zivota 10 trudnoca, nasilje cesta pojava u porodici.Rana udaja i ugovoreni brakovi su i dalj..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.