Neophodna bolja zaštita dece

Izvor: RTS, 19.Sep.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna bolja zaštita dece

Članovi skupštinskog Odbora za prava deteta saglasni su sa učesnicima Godišnje konferencije mreže ombudsmana za decu jugoistočne Evrope da je potrebno unaprediti zaštitu prava deteta u uslovima ekonomske krize.

Potrebno je ojačati saradnju parlamenta i institucije zaštitnika građana kako bi se unapredila zaštita prava deteta, prenosi Beta.

Članovi Mreže ombudsmana već dva dana borave u Srbiji, a tema njihovog sastanka je zaštita dece u uslovima ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krize.

"Ukoliko deca već ne mogu da budu izuzeta iz mera koje se primenjuju u uslovima ekonomske krize, treba da trpe što je manje moguće", rekla je zamenica predsednika skupštinskog Odobra Nada Lazić.

Prema njenim rečima, poslanici su prepoznali koliko je važno pitanje zaštite prava deteta u Srbiji, zbog čega su obrazovni pododbori i radne grupe koje se bave poboljšanjem položaja dece.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović osvrnula se i na statističke podatke koji pokazuju da se broj dece u Srbiji između dva popisa stanovništva (2002. i 2011. godine) smanjio za 205.000, te da deca čine svega 17,2 posto ukupne populacije u Srbiji.

Dodala je da takva statistika pokazuje da je ekonomska kriza u zemlji najviše pogodila decu.

Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić saglasna je da je pod teretom ekonomske krize fokus sa ljudskih prava, pa tako i prava deteta, premešten na ekonomsko polje.

Čomićeva je poručila ombudsmanima da ih ono što rade čini "jedinom svetlom tačkom u našoj zemlji" i najavila da punu podršku njihovom daljem radu.

Godišnjoj konferenciji u Srbiji prisustvuju ombudsmani iz Grčke, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske, Slovenije.

Na konferenciji učestvuju i pokrajinski ombudsman, kao i organizacija civilnog društva koje se bave pravima dece.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.