Neonacistička NPD tužila nemačku ministarku Ustavnom sudu

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neonacistička NPD tužila nemačku ministarku Ustavnom sudu

Neonacistička Nacionaldemokratska partija Nemačke (NPD) tužila je Saveznom ustavnom sudu ministarku za porodicu Manuelu Švezig, zbog njene izjave da je prvi cilj na pokrajinskim izborima u Tiringiji da se NPD spreči da uđe u parlament, javljaju danas nemački mediji.

Nemački mediji prenose da bi se tek posle izbora u Tiringiji 14. septembra mogla očekivati odluka Suda, a advokat NDP Peter Rihter tvrdi da je Švezig svojom izjavom delovala na volju birača i time narušila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iste šanse za sve partije.

Da li je Švezig to smela da izjavi, pitanje je koje se postavlja, uz podsećanje da je Sud u jednoj tužbi NPD protiv šefa države Joahima Gauka presudio da predsednik sme da kaže "budale".

Savezni Ustavni sud u Karlsrueu presudio je početkom juna da se nemački predsednik pri izjavama o vrednovanju političkih partija ne mora neminovno neutralno ponašati i da Gauk u slučaju izjava o NPD, koje je nazvao budalama, nije prekršio svoje kompetenciije.

NPD je početkom godine podnela Saveznom ustavnom sudu tužbu protiv Gauka, optužujući ga za uvredu i prekoračenje granica neutralnosti, pa se prvi put u nemačkoj posleratnoj istoriji dogodilo da je jedan predsednik optužen pred Saveznim ustavnim sudom zbog izbora reči.

Ta partija se našla pogođena rečenicom koju je Gauk izgovorio lane u avgustu, s osvrtom na proteste i netoleranciju protiv stranca i azilanata u Berlinu, kada je rekao da su Nemačkoj "potrebni građani koji će izaći na ulicu i 'budalama' pokazati gde su im granice".

Ova partija je to shvatila kao uvredu i prekoračenje predsedničke neutralnosti, kao i povredu principa istih šansi za sve.

NPD je partija, koja okuplja desničare i neonaciste i o čijoj se zabrani već godinama "lome koplja".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neonacistička stranka tužila nemačku ministarku za porodicu

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2014

Neonacistička Nacionaldemokratska partija Nemačke (NPD) tužila je Saveznom ustavnom sudu ministarku za porodicu Manuelu Švezig, zbog njene izjave da je prvi cilj na pokrajinskim izborima u Tiringiji da se NPD spreči da uđe u parlament.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.