Nemci: Nove investicije i podrška Vladi Srbije

Izvor: Mondo, 21.Okt.2014, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci: Nove investicije i podrška Vladi Srbije

Predsednik Odbora nemačke privrede za istok Rajner Lindner najavio je danas nove investicije u Srbiju i poručio da Nemačka podržava vladine mere fiskalne konsolidacije.

Foto: Tanjug, Zoran Žestić

Nemačka podržava i donošenje reformskih zakona, posebno Zakona o radu.

"Želimo da Srbiju učinimo naprednim mestom na Balkanu i u tom smislu bih želeo da pozdravim sve korake i kada je reč o regionalnoj saradnji koje je Vlada Srbije preduzela, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << političkom smislu i proces pomirenja u regionu", rekao je Lindner.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da će Odbor nemačke privrede za istok, takođe, podržati Srbiju na njenom puta ka Evropskoj uniji.

Lindner je podsetio da je ovo njegov treći boravak u Beogradu ove godine, te da je ovog puta došao sa predstavnicima 15 nemačkih kompanija spremnim za investiranje u Srbiju.

Dogovorili smo se sa premijerom Aleksandrom Vučićem da ubuduće ovakve susrete održavamo dva puta godišnje kako bismo sagledavali realizaciju tekućih projekata i razgovarali o novim, rekao je.

"Nemački investitori pozdravljaju sve zakone i Zakon o radu, koji predstavlja sjajan podsticaj da se dalje nastavi sa saradnjom", rekao je Lindner istakavši da su "pođednako i veoma važne najavljene mere fiskalne konsolidacije koje su pokazatelj da je u Srbiji došlo do konsolidacije privrede".

"Pružamo punu podršku tome jer je to važno za finansije i investicije", rekao je Lindner napomenuvši da je Nemačka često na udaru, kako je rekao, kritika zato što ima snažnu finansijsku politiku.

Ali, istakao je, Nemačka više nema javnog duga i od naredne godine "želimo da ispišemo nešto što je čista nula" i to je, kaže, veoma ambiciozan cilj.

"Zato bih želeo ovde da kažem premijeru Vučiću da treba da sledi taj primer", rekao je Lindner.

"Ono što je bitno mi želimo da se u Srbiji bavimo građevinskim i infrastrukturnim projektima. Mi želimo da gradimo puteve, železničke pruge, ali i da investiramo u zdravstveni sektor",kazao je šef Odbora nemačke privrede za istok.

Kao veoma važno naveo je da doneti zakoni treba da budu sprovedeni na svim nivoima, pa i na lokalnom na način na koji su osmišljeni.

Lindner je rekao i da je Nemačka zainteresovana da prihvati mlade ljude iz Srbije u okviru programa "Zoran Đinđić", ali i mlade stažiste i one koji već rade u toj zemlji.

SRPSKA ADMINISTRACIJA - STARA PREPREKA

O ishodu sastanka govorio je i premijer Vučić koji je izjavio da veruje i da očekuje još veći dolazak nemačkih investitora u Srbiju i da i oni osećaju promene i napredak, a da su se primedbe koje su izneli odnosile pre svega na rad administracije

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima Odbora nemačke privrede za istok, rekao da u nemačkim kompanijama u Srbiji radi oko 25.000 ljudi i da ima oko 370 kompanija iz te zemlje i da ćemo probati da taj broj "udvostručimo i utrostručimo".

Premijer je rekao da su nemački partneri su zadovoljni reformama koje se sprovode u Srbiji, merama koje su donete za fiskalnu stabilizaciju zemlje, ali i naznačio da je preneo da će Srbija do Božića postići aranžman sa MMF što će biti veoma važna stvar.

On je naveo da su predstavnici Odbora iz Nemačke izneli primedbe na rad adminsitracije, od opštinske do centralne, kao i da su imali primedbe na Zakon o planiranju i izgradnji na šta im je rekao da će novi zaklon koji obuhvata tu oblast biti donet u narednim nedeljama.

Vučić je precizirao da su predstavnici nemačkih kompanija iz svih oblasti, poljoprivrede, IT sektora, zdravstva do najveće hemijske kompanije u svetu BASF.

"Mislim da osećaju promene u Srbiji i napredak kao i želju da napravimo povoljnije tle za dolazak nemačkih investitora", rekao je premijer i dodao da veruje da će ovakvih sastanaka imati bar dva puta godišnje.

Odbor nemačke privrede za istok je poslovno udruženje koje okuplja najveće nemacke kompanije iz oblasti energetike, hemijske industrije, finansija, proizvodnje softvera, telekomunikacija, automobilske industrije, građevinarstva, trgovine, elektronike...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.