Nemačka traži srpske lekare i inženjere, minimalna godišnja plata 35.000 evra

Izvor: Blic, 29.Jul.2013, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka traži srpske lekare i inženjere, minimalna godišnja plata 35.000 evra

Među doktorima i inženjerima vlada prava pomama za odlazak u Nemačku, gde je objavljen spisak deficitarnih zanimanja na kome prednjače upravo ove dve profesije. Domaća javnost upozorava da i u Srbiji postoji manjak lekara i inženjera, pa će, ukoliko se ovakav trend nastavi, posledice biti krajnje zabrinjavajuće. Klikni za ivećanje (+)

Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo.

Za IT ne treba diploma

- Osnovni uslov je i da za traženo radno mesto ne postoji rešenje samo u zemlji i da poslodavac nema dovoljno kandidata iz Nemačke - objašnjava za “Blic” Milan Vučković iz Nemačke privredne komore u Srbiji.

Od stranih IT stručnjaka i inženjera se ne zahteva priznavanje diploma.

Kako kažu u agencijama koje se bave ovim poslom, neophodno je da kvalifikacije našeg stručnjaka budu jednake onima u Nemačkoj, poznavanje nemačkog jezika na nivou B2, diploma visokoškolske ustanove, kao i opšti, sanitarni i zdravstveni pregled. Sa dobijenim ugovorom o radu, u ambasadi Nemačke podnosi se zahtev za ulazak u tu zemlju. Uobičajena praksa je da klinika koja, recimo, zapošljava lekare uglavnom privremeno ustupi apartman na par meseci, i to na lokaciji koja odgovara zaposlenom, posle čega se dobija boravak na duži period. Posle probnog perioda od nekoliko meseci, dobija se novi ugovor koji može biti i na neodređeno vreme, a u početku se dobija mentor koji novozaposlenog osamostaljuje za rad.

- Do pre godinu i po dana imali smo jednog ili dva lekara koji su u Lekarskoj komori tražili sertifikat o dobroj praksi, što je preduslov za posao u nekoj drugoj zemlji. Danas tu dozvolu traži između 10 i 15 lekara nedeljno, a Nemačka je samo jedna od zemalja za koju apliciraju - priča za “Blic” Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije. Pored Nemačke, srpski lekari, prema njenim rečima, apliciraju za odlazak i u Abu Dabi, Sloveniju, Englesku, Švedsku i Norvešku.

Ona kaže da su plate lekara opšte prakse u Nemačkoj visoke i da osim plata, osnovni razlog za odlazak jesu uslovi rada.

Radosavljević kaže da Srbija već ima manjak lekara određenih struka kao što su radiolozi, kardiohirurzi, patolozi i anesteziolozi, a očekuje se i nedostatak pedijatara.

- Za sedam do deset godina veliki broj lekara odlazi u penziju zbog čega ćemo se naći u velikom problemu jer će se i Srbija suočiti sa manjkom lekara - objašnjava naša sagovornica.

Pored lekara, drugo po redu traženo zanimanje koje je objavila Nemačka jesu inženjeri elektrotehnike koji, poput lekara, odlaze bez obzira na godine iskustva.

- Odlaze svi. I oni koji su završili samo fakultet i oni koji imaju master i inženjeri su s iskustvom. Motiv za odlazak su plate koje su mnogo više, ali i socijalno okruženje - tvrdi za „Blic“ prodekan na Elektrotehničkom fakultetu Lazar Saranovac.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.