Nemačka ojačava vojsku

Izvor: B92, 27.Feb.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka ojačava vojsku

Nemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen najavila je jačanje oklopnih jedinica Bundesvera, javili su nemački mediji.

Mediji su ukazali na to da je ona govorila o srednjoročnim ciljevima ne navodeći pri tom ni vremenski, ni finansijski plan.

"Bezbednosno okruženje se od krizne 2014. godine jasno promenilo", rekla je fon der Lajen, prenose mediji.

Ona je ovih dana dala znak za "start" za izradu nove strategiju odbrane Nemačke, odnosno, "Bele knjige" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bundesvera, u kojoj bi na novo trebalo da bude definisan odnos prema Rusiji, pisala je nemačka štampa.

Fon der Lajen je na prvom skupu o novoj "Beloj knjizi" rekla da ruski odnos prema Ukrajini u osnovi menja sigurnosnu arhitekturu Evrope i da Nemačka, kako se navodi, bez iluzija mora da nađe primereni odgovor na politiku ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ona je ocenila da se ne može očekivati da se u novoj "Beloj knjizi" Bundesvera Rusija označi kao u staroj iz 2006. godine, kada je bila ocenjena kao eksponirani partner sa kojim se teži tesnom partnerstvu kako u Evropskoj uniji (EU), tako i u NATO.

Eksperti kažu da bi za Bundesver to značilo da se u buduće neće orijentisati samo na inostrane vojne misije, već će se ponovo jače angažovati za zaštitu i odbranu teritorije, članica NATO.

Nova "Bela knjiga" će, kako navode mediji, biti usmerena i na druge promene i scenarije pretnji, koje pre deset godina nisu postojali, u šta spadaju pitanja terorističke milicije "Islamska država", "sajber-napada", promene klime i "borbe za prirodne resurse".

Nova "Bela knjiga" Bundesvera bi trebalo da bude spremna posle NATO samita sledeće godine, prenose mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.