Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2017, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora, cijenu pšenice regulišu berze

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos rekao je Srni da nema dogovora u vezi sa otkupnom cijenom pšenice jer cijenu regulišu berze.

Kos je istakao da svako otkupljuje pšenicu po cijeni koja je na tržištu.

"Tržišna cijena pšenice u Srbiji je 150 evra po toni, Hrvatskoj 160 evra, a u Mađarskoj od 160 do 170 evra. To je cijena za najkvalitetniju pšenicu, a lošiji kvalitet je ispod te cijene", rekao je Kos.

On je poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da je svaki poziv na dogovor u vezi sa otkupnom cijenom "šuplja priča" jer je dogovor na tržištu.

"Teško je naći dogovor između proizvođača i mlinara. Proizvođači traže određenu cijenu i pravdaju to visokim ulaganjima, a takve cijene tržište ne priznaje. Kada mlinari od takve skupe pšenice naprave brašno, onda niko to brašno ovdje neće da kupi, jer je preskupo i dostupno mu je brašno iz Srbije koje je daleko ispod tih cijena", objasnio je Kos.

On je naglasio da cijenu diktira kvalitet pšenice, te očekuje da ovogodišnji kvalitet bude normalan.

"Svi se hvale kvalitetom, ali još taj kvalitet nismo vidjeli. Žetva je tek završena, još se ne mogu napraviti prave analize", istakao je Kos.

On je naveo da Srpska ne proizvodi dovoljne količine pšenice, te da ostatak najviše uvozi iz Srbije i Mađarske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.