Nedelja nije za kupovinu!

Izvor: RTS, 29.Feb.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja nije za kupovinu!

Katolička crkva u Hrvatskoj pozvala na bojkot kupovine nedeljom. To je dan hrišćanskog praznovanja, a ne dan kupovine, stav je Komisije biskupske konferencije.

Komisija Pravda i mir Hrvatske biskupske konferencije pozvala je sve građane dobre volje u Hrvatskoj da se od nedelje, 4. marta, pridruže evropskoj akciji koja za cilj ima da se taj dan u sedmici poštuje kao dan odmora i hrišćanskog praznovanja, umesto što je pretvoren u dan kupovine.

Kupovanje nedeljom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je oblik licemerja i bezosećajnosti s obespravljenima, a suzdržavanjem od kupovine građani, a posebno hrišćani, treba da pokažu da žele poštovati sve one radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni da rade bez nedeljnog odmora, ostajući van kruga svojih familija, navodi se u saopštenju komisije koji potpisuje sisački biskup i šef komisije Vlado Košić.

Vernici i svi građani dobre volje u Hrvatskoj pozvani su da se od iduće nedelje, pridruže širokoj akciji Evropskog saveza za nedelju koja okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanska udruuženja i crkve oko zahteva za poštovanjem nedelje kao dana odmora za sve, dana okupljanja familija, dana dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih delatnosti i kao dana Gospodnjeg koji hrišćani praznuju i slave, navodi se u saopštenju.

Komisija podseća da se s dolaskom demokratije opravdano očekivalo da će poštovanje nedelje postati pravilo, ali se taj dan "razara pred naletom neoliberalne pohlepe", iako se u Hrvatskoj 91 odsto građana izjašnjava kao hrišćani.

Ustavni sud je 2006. pred pritiskom trgovačkih lanaca popustio i izašao iz evropske tradicije i prakse, dozvolivši da poslodavci sami određuju radno vreme trgovina i proizvodnih mesta, čime je privatni interes manjine prevladao nad javnom dobrobiti, navodi Komisija.

Uz podsećanje da je rad u neuobičajeno vreme uzrok brojnih nesreća na radu i obolevanja, Komisija poziva građane da se suzdrže od kupovine nedeljom, barem u sedmicama pred Uskrs.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska: ne kupujte nedeljom

Izvor: Economy.rs, 29.Feb.2012

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije pozvala je vernike i sve građane dobre volje u Hrvatskoj da od sledeće nedelje, 4. marta, bojkotuju bilo kakvu vrstu kupovine nedeljom.

Nastavak na Economy.rs...

Crkva Hrvatima: Ne kupujte nedeljom

Izvor: B92, 29.Feb.2012

Zagreb -- Kupovanje nedeljom je oblik licemerja i bezosećajnosti s obespravljenima, saopštila je Katolička crkva u Hrvatskoj...Komisija Pravda i mir (Iustitia et pax) Hrvatske biskupske konferencije pozvala je sve građane dobre volje u Hrvatskoj da se od nedelje, 4. marta, pridruže evropskoj akciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.