Nastavlja se suđenje Šariću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2014, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se suđenje Šariću

Suđenje Darku Šariću i još 17 optuženih za pranje 22 miliona evra "kokainskog" novca u Srbiji nastavlja se danas, a predviđeno je da se nastavi i suđenje njegovoj grupi koja se sumnjiči za krijumčarenje kokaina iz latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Šarić je optužen da je sa ostalim pripadnicima svoje grupe ulaganjem u legalne finansijske tokove, privatizaciju i kupovinu preduzeća i hotela i poljoprivrednog zemljišta prao pare u Srbiji.

Šarić, koji se 18. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << marta zvanično predao srpskim organima nakon četiri i po godine skrivanja negirao je optužbe za pranje para u Srbiji, tvrdeći da nije kriv i da mu je oba procesa montirao general policije Papaja, za koga je rekao da je načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović, koji je nakon tog ubrzo smenjen.

Ovaj Pljevljak sa srpskim pasošem, prilikom prvog pojavljivanja u sudu negirao je da je sa pripadnicima svoje grupe organizovao krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, tvrdeći da je ceo proces "obmana bivšeg režima da zamagli svoje lopovluke".

U procesu za pranje para je objedinjeno ukupno sedam optužnica protiv 18 okrivljenih, dok su dvojica ranije zaključila sporazum o priznanju krivice. Tužilaštvo je međutim podnelo zahteva za još dva proširenja istrage za pranje para.

Prvu optužnicu protiv pripadnika Šarićeve organizovane kriminalne grupe (OKG) koji su se bavili pranjem novca Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 6. avgusta 2010. godine.

Osim Šarića, njom se terete advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić (osuđen u Bosni i Hercegovini takođe zbog pranja Šarićevih para, a pred Specijalnim sudom mu se sudi u odsustvu), Andrija Krlovic, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović (koji je sada svedok saradnik).

Naknadno su podignute još tri optužnice koje se nadovezuju na nju, navodi se u informaciji tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.

Tako je 27. decembra 2010. godine podignuta optužnica protiv Nikole Dimitrijevića, a 14. februara 2011. godine protiv Srđana Petrovića i optužnica protiv Dušana Kovačevića.

 Zatim je 1. marta 2011. godine usledila i optužnica protiv Darka Šarića, Nebojše Jestrovića, Zorana Ćopića, Andrije Krlovice i Marinka Vučetića kojima je stavljeno na teret da su prljav novac koji je prethodno pribavljen neovlašcenim stavljanjem u promet narkotika ulagali u privatizaciju i kupovinu preduzeca i hotela na teritoriji Republike Srbije.

Šesta optužnica podignuta je 9. decembra 2011. godine.

Na njoj optužnici se nalaze pored Šarica, Bojan Stanojković, Boban Stojiljković, Nebojša Jestrović, Aguš Erdinc, Goran Vučković, Nebojša Spasić , Nemanja Krstajić i Goran Bogdanović.

Poslednja optužnica protiv pripadnika OKG podignuta je 21. februara 2014. protiv okrivljenog Marka Dabovića koji se tereti da je prao novac tako što je prljav novac OKG-a pribavljen neovlašcenim stavljanjem opojnih droga u promet ulagao u građevinska preduzeća na teritoriji Srbije.

Postupci protiv Nikole Dimitrijevića i Srdana Petrovića završeni su nagodbom sa tužilaštvom, pošto su priznali pranje para za Šarića. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice odlukom suda, obojica su pravosnazno osuđena na kazne zatvora u trajanju od po godinu dana.

Prema sumnjama tužilaštva, glavni čovek za kontakte Šariću je bio Radovan Štrbac, a preko koga je pljevaljski narko bos uskoro upoznao Mileta Jerkovića (svedok), Zorana Ćopića kao i glavne ljude "Metals banke" preko kojih je vršio poslovne transakcije.

Na meti Šarića prvenstveno su bila vojvođanska preduzeća, koja su u vlasništvu imala hotele, restorane, ali i bogate zemljišne posede. Vrednost ovih preduzeca procenjuje se na desetine miliona evra.

Šariću, njegovim rođacima i saradnicima je, tokom krivičnog postupka koji traje više od cetiri godine, privremeno oduzeta imovina višemilionske vrednosti u Beogradu, Kragujevcu i Vojvodini. Tu su preduzeća , kuće, hoteli, stanovi, parcele, garaže, automobili, novac,...

Pokretne stvari inventar prodati su ranije kako im ne bi opala vrednost, a nepokretnostima upravlja Direkcija za oduzetu imovinu davanjem u zakup ili državnim organima na korišćenje.

Postupak pranja novca bio je složen. Osnivane su of-šor kompanije koje su prebacivale "prljav" novac u Srbiju. Novac je uplaćivan je na račune domaćih preduzeća, a deo novca je u kešu polagan u novosadskoj Metals banci.

Novac zarađen od droge korišćen je za izdavanje bankarskih garancija koje su zatim upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća, kao što su Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Za krivično delo za koje se terete optuženi zaprećena je zatvorska kazna od dve do 12 godina.

Protiv Štrpca se vodi pretkrivični postupak za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i odavanje službene tajne zbog sumnje da je Šarićevoj grupi prenosio povreljive policijske informacije o pranjenju i prisluškivanju, koje je dobijao.

Osim njega postupak se vodi i protiv bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića i kao i protiv Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana optuženog za šverc kokaina, koji je u bekstvu.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara koji se tereti samo za odavanje službene tajne.

Prema pisanju medija, Lazarević se sumnjiči da je Štrpcu prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnika Šarićeve grupe, a koje je dobijao od Gare.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crtani filmovi dokaz protiv Šarića?

Izvor: Politika, 30.Jul.2014

U nastavku suđenja Darku Šariću i grupi optuženih za pranje 22 miliona evra, sudsko veće Specijalnog suda pregledalo je dokumentaciju o poslovanju preduzeća „Maestral” iz Budve, koje je prema optužnici, bilo jedna od firmi za upliv novca zarađenog od droge u legalne finansijske tokove...Advokat...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.