Nastavak blokade Filozofskog, pritisci na dekana da problem reši policija

Izvor: Politika, 28.Nov.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak blokade Filozofskog, pritisci na dekana da problem reši policija

BEOGRAD – Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja jer studenti ne odustaju od svojih zahteva, dok dekan Miloš Arsenijević kaže da su njihovi zahtevi nezakoniti i da na miroljubiv način pokušava da problem reši uprkos pritiscima profesora, dela studenata i roditelja da pozove policiju.

Dekan navodi da je zbog ometanja rada fakulteta do sada podneto 17 disciplinskih prijava, kao i da su zbog nasilničkog ponašanja podnete tri prekršajne prijave, a da se juče dogodio još jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << napad na profesora.

„Nasrtaj na jednog profesora dogodio se juče kada je pokušao da održi predavanje. Tom istom profesoru i prekjuče je prekinuta nastava. Čoveku je pozlilo, skočio mu je pritisak tako da smo morali da zovemo Hitnu pomoć koja ga je odvezla u Urgentni centar”, rekao je Arsenijević novinarima u dekanatu.

On kaže da oni koji blokiraju fakultet prete i studentima koji žele da idu na predavanja, ali da bez obzira na sve što se dešava uprava fakulteta pokušava da problem reši na miroljubiv način, iako postoje pritisci profesora, dela studenata i roditelja da se pozove policija da interveniše.

„Već sam dobio peticiju od profesora koji su od mene tražili da zovem policiju da se reši problem i obezbedi nastava. Ja to ne činim jer želim na miroljubiv način da se problem reši. Nadam se da to neću ni morati da učinim”, rekao je Arsenijević.

Dekan Miloš Arsenijević

On kaže da upozorenja stižu i od roditelja da će on biti jedini krivac ukoliko deci propadne godina, da se još uvek uzda u „zdrav razum” i da od uprave ništa ne zavisi.

„Lično sam zabrinut za bezbednost dekanata, za bezbednost kolega i studenata koji ne učestvuju u blokadi”, rekao je Arsenijević.

Filozofski fakultet već je 50 dana u blokadi, a dekan nije mogao da precizira koliko još ta blokada može da potraje a da ne bude ugrožena godina.

„Sve to zavisi od procene, koja se radi skoro svakodnevno, da li može da se nadoknadi propušteno. Sve može da se nadoknadi ako se radi subotom, raspust može da se skrati, produži godina...„, naglasio je Arsenijević.

On je ponovio da je zahtev studenata, zbog koga ne odustaju od blokade, da besplatno prijavljuju preko 60 ESPB bodova nezakonit i da je takvo tumačenje dao Senat.

Predstavnici Samoorganizovanog studentskog pokreta danas su imali sastanak u Ministarstvu prosvete i njihovi će zahtevi da besplatno prijavljuju preko 60 ESPB bodova biti poslati na pravno tumačenje kako bi se utvrdila njihova zakonitost.

„Očekujemo danas, najkasnije sutra pravno tumačenje iz ministarstva i nadamo se da će do kraja vikenda biti pronađeno neko rešenje i blokada okončana”, rekao je jedan od predstavnika Samoorganizovanog studentskog pokreta.

Predstavnici studenata koji drže fakultet u blokadi kažu da su delimično njihovi zahtevi ispunjeni, a koji se odnose na zahteve da studenti upisani 2006. nastave da studiraju po starom programu, omogućeno je budžetsko finasiranje pete godine, kao i da se dva puta svaki ispit može prijavljivati besplatno.

Studenti traže još da na fakultetu bude formalizovano da 48 bodova jeste uslov za budžet, da budžetski studenti mogu da prijave i preko 60 bodova bez dodatne naknade, kao i da traže da se cena boda smanji sa 2.000 na 1.500 dinara.

Tanjug

objavljeno: 28.11.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Tri krivične prijave protiv „blokadera”

Izvor: Politika, 28.Nov.2014

Protiv 17 akademaca na Filozofskom fakultetu pokrenut disciplinski postupak, blokada nastavljena..Povećava se broj prijava protiv studenta koji blokiraju fakultet, pa su dosad podnete tri krivične prijave zbog sumnje da su nasrnuli na profesore koji su vršili svoju dužnost, izjavio je profesor dr...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.