Najveća tajna nacističkog voza

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Avg.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća tajna nacističkog voza

Nacistički voz, najveća misterija koja proslednjih dana okupira javnost, mogao bi da sadrži delove poznate sobe "Ćilibarna soba" sačinjene od zlata, ćilibara i mnoštva skupocenog nakita koja je pokradena tokom Drugog svetskog rata nakon ulaska Crvene armije u Prusku kraljevinu.

Novinar Tom Bover, autor teksta "Nacističko zlato: 50 godina Nacističko-švajcarske zavere", kazao je da postoji izuzetna verovatnoća da je u nacističkom vozu koji traži ceo svet skriven velik >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << broj umetničkih dela i skupocjenog nakita, a ne zlatne poluge, kako se do sada pretpostavljalo

Vlasti u Poljskoj potvrdile su da je pronađen nacistički voz nestao krajem Drugog svetskog rata.

Ono čemu se zapravo nada da će biti pronađeno u unutrašnjosti voza skrivenog negde u poljskim planinama je poznata "Ćilibarna soba" koja je nestala 1941. iz Katarinine palate, koja se nalazi nedaleko od St. Petersburga, a koja je služila kao letnjikovac ruskim carevima.

Nacistička vojska je opustošila sobu čija je vrednost procenjena na 250 miliona funti kada su 1941. ušli u letnjikovac ruskih careva.

"Ukoliko se potvrde sumnje da se radi vozu koji sadrži veliku količinu umetničkih dela, u njemu bi mogli pronaći dijamante, rubine i drago kamenje i stvar za kojom se već dugo traga, poznata "Ćilibarna soba", kazao je Bover.

Ćilibarna soba je bila izuzetno skupocena prostorija smeštena u Katarininoj palati, a bila je poklon kralja Pruske ruskom caru Petru Velikom 1716. godine. Iako su Rusi pokušali prikriti pravu vrednost ove sobe, nalepivši tapete preko zidova optočenih zlatom, nisu uspeli. Nemci su znali šta se krije iza tapeta.

Svoj su plen vozom odvezli do dvorca Koenigsberg u tadašnjoj istočnoj Prusiji, nedaleko od današnjeg Kiljingrada. Iako su smatrali da su ga dobro sakrili, sav plen je 1945. godine nestao prilikom vazdušnih napada na grad. Dok su neki tvrdili da je grad zajedno s dvorcem i njegovim tajnama zauvek uništen u napadima, postoje zapisi ljudi koji su svedočili da su videli voz s 40 vagona kako se udaljava od dvorca malo pre nego što je dvorac pao u ruke Crvene armije.

Bover smatra kako je moguće da je voz prepun skupocenih predmeta prešao kilometražu od 650 kilometara preko Poljske do Valbžiha na granici sa Češkom gde se pretpostavlja da se nalazi.

U subotu je javljeno kako je izgubljeni voz pun nacističkog blaga pronađen na području grada Valbžiha, što je potvrdio zamenik gradonačelnika Valbžiha, Zigmunt.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.