Najskuplja škola na svijetu

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jan.2015, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplja škola na svijetu

Oduvijek je smatrana najskupljom školom na svijetu sa školarinom koja je bila duplo skuplja od one na poznatom Itonu. Riječ je o Institutu "Le Rosey", gdje godina školovanja košta oko 80.000 funti, a ovu školu su pohađala i djeca ser Rodžera Mura i Elizaber Tejlor. Ovo je škola koju preferira evropsko plemstvo, kao i superbogati.

Prošle sedmice zvaničnici ove škole boravili su u Londonu, a sve kako bi animirali i privukli nove učenike. Prezentacija u Londonu je bila samo jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u nizu koje se održavaju širom svijeta, a delegacije Instituta slične promocije rade u Sjevernoj Americi, Kanadi, Bliskom istoku. Najviše aktivnosti imaju između januara i marta.

A da je riječ o elitnoj školi, svjedoči i podatak da škola posjeduje svoju jahtu kao i koncertnu salu sa 1.000 mjesta. Takođe, u sklopu internata nalazi se i konjički centar gdje studenti mogu da jašu na 30 čistokrvnih konja, najbolje rase. Prema veb-stranici Instituta, kampus se prostire na 28 hektara veličanstvenog krajolika, gdje su smještene zgrade za studente.

"U internatu žive i predavači sa svojim porodicama, kako bi osigurali disciplinu i red. Takođe, samim time su uvijek na raspolaganju učenicima da saslušaju njihove probleme", stoji na veb-stranici škole. Škola se nalazi na oko 30 kilometara od Ženeve, a u internatu se nalazi 179 soba, od kojih su neke jednokrevetne, a neke trokrevetne. U kampusu se nalaze 53 učionice i osam naučnih laboratorija. Takođe, postoje specijalno dizajnirane sobe za muziku, orkestar i umjestnost.

Kao sastavni dio kampusa su i 13 sala za igre, kao i dva zdravstvena centra.

 Škola ima i deset teniskih terena, dva bazena, tri fudbalska igrališta, jedan teren za ragbi, te sterlište.

Učenicima je na raspolaganju i teren za golf, kao i karting staza. Kada dođe zima, cijela škola se preseljava u zimski centar Gštad.

Neki od poznatih učenika ove škole su iranski šah, zatim kralj Albert Drugi do Belgije, te princ Renije od Monaka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.