Najčešći razlog za promenu posla mobing

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najčešći razlog za promenu posla mobing

Glavni razlozi zbog kojih bi zaposleni u Srbiji promenili posao su mobing na radnom mestu, niska primanja, nedovoljno vremena za privatni život, kao i pronalazak boljeg posla, pokazali su rezultati istraživanja internet portala Infostud (www.poslovi.infostud.com).

Kako se navodi u istraživanju, o promeni posla u Srbiji razmišlja 70 odsto ispitanika, jer im trenutni ne odgovara.

Manje od trećine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispitanika bi razmotrilo takvu opciju, ako bi im se ukazala konkretna prilika, a svega jedan procenat anketiranih navodi da su potpuno zadovoljni postojećim radnim mestom i da uopšte ne razmišljaju o promeni.

Na pitanje da li su zadovoljni radnim mestom, više od polovine ispitanika je navelo da nije ni zadovoljno ni nezadovoljno, duboko nezadovoljstvo oseća oko trećina ispitanih, dok je oko 14 odsto anketiranih navelo da je u potpunosti zadovoljno trenutnim radnim mestom.

Kako se navodi u studiji, nazadovoljstvo je najveće među ljudima koji imaju između pet i deset godina radnog iskustva.

Gotovo polovina anketiranih je spremno na selidbu u drugi grad zbog boljeg posla, oko 30 odsto ispitanika nije sigurno da bi se preselilo, dok jedna petina učesnika u istraživanju na ovu opciju ne bi pristala.

Među onima koji bi se zbog boljeg posla odlučili na preseljenje najbrojniji su kandidati koji imaju do pet godina radnog iskustva, kao i oni iz manjih sredina, pokazali su rezultati istraživanja.

Rezultati su pokazali i da su ispitanici sa nižim stepenom obrazovanja spremniji na prekvalifikaciju (71 odsto) u odnosu na one sa visokom stručnom spremom (oko 50 odsto anketiranih).

Na radnom mestu zaposlene najviše motivišu dobri međuljudski odnosi (46 odsto), a tek onda visina plate (40 odsto), potom posao koji vole (37 odsto). Na četvrtom mestu su sigurnost radnog mesta i mogućnost usavršavanja i napretka u karijeri, što je navelo 27 odsto ispitanika.

Istraživanje Infostuda je za četiri dana tokom novembra meseca popunilo 7.621 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.