Na regularnost izbora ne utiču upisani birači

Izvor: B92, 21.Apr.2016, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na regularnost izbora ne utiču upisani birači"

Beograd -- Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je da na regularnost izbora ne mogu da utiču imena preminulih osoba, stranih državljana ili duplo upisanih birača.

"Izborni cenzus se ne određuje prema ukupnom broju birača nego na osnovu broja onih koji su glasali, koji su se potpisali u izvod iz biračkog spiska i uzeli glasački listić", rekao je Đurđević za sutrašnje izdanje Večernjih novosti.

On je rekao da su optužbe opozicije o mogućim mahinacijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imenima mrtvih u spiskovima i promenama prebivališta, čiste spekulacije povodom žalbi pojedinih građana da su dobili pozive za glasanje na ime osoba koje ne postoje na toj adresi.

"RIK-u je dostavljeno nekoliko takvih poziva. Posle provere utvrđeno je da je reč o rođacima osoba koje su prodale stan, ali se nisu ođavile sa te adrese", objasnio je Đurđević.

Prema njegovim rečima moguće je da su neki birači dobili po dva poziva za glasanje da bi glasali na lokalnim, odnosno republičkim izborima, jer se birački spiskovi razlikuju.

"Interno raseljena lica s Kosova i Metohije, na primer, prema mestu boravišta mogu da glasaju na parlamentarnim izborima, ali ne mogu da se izjašnjavaju na lokalnim", rekao je Đurđević i odbacio mogućnost da duplo upisani birači "iskoriste" oba glasa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đurđević: Mrtve duše ne kroje rezultat glasanja

Izvor: Večernje novosti, 21.Apr.2016

Predsednik RIK Dejan Đurđević za "Novosti" o sumnjama u regularnost izbora. Cenzus samo na osnovu onih koji su se izjasnili UKOLIKO se u biračkom spisku još nalaze imena ljudi koji su umrli, onih koji nisu naši državljani ili su duplo upisani, to ne može da utiče na regularnost...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.