NVO mete negativnih kampanja a njihov doprinos se ne pominje

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO mete negativnih kampanja a njihov doprinos se ne pominje

Koliko je održiv civilni sektor u Srbiji i šta smanjuje ili povećava šanse za njegov opstanak? Dok Evropska komisija u 2015. primećuje povećano učešće civilnog sektora u procesu pridruživanja, organizacije u Srbiji ističu ulogu civilnog društva u pružanju pomoći izbeglicama, ali i metama negativnih kampanja.

Takve kampanje ne zaobilaze ni iste te organizacije, čije rezultate i doprinos društvu ostavljaju u drugom planu.

Tužba MUP-a protiv Inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << "Ne davimo Beograd", zabrana snimanja ekipi Istinomera i negativne kampanje protiv pojedinih medija, prvi put posle 2006. uticali su na pogoršanje rezultata Srbije za zakonsko okruženje, pokazuje USAID-ov indeks održivosti organizacija civilnog društva za 2015. godinu.

Sa druge strane, nalaze se svetli primeri jačanja poverenja građana poput niške građanske inicijative za kontrolu cene grejanja. Kada postoji, poverenje narušavaju pisanja medija koji finansiranje smeštaju u prvi plan, a u javni prostor vraćaju rečnik devedesetih godina, smatraju čelni ljudi nevladinih organizacija.

"Razlika u odnosu na devedesete godine je ta što sve te fondove koje sada organizacije civilnog društva koriste, isto tako koristi i država. I apsorbuje ih. Setimo se samo koliko novca je u reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije uloženo preko USAID-a i drugih evropskih država preko ambasada ovde u Srbiji", kaže  Bojana Selaković iz Građanske inicijative.

Proglašavanje pojedinaca i organizacija stranim plaćenicima iniciralo je krivičnu prijavu protiv Pinka i Informera po kojoj nadležni postupaju. Ideja koja provejava tabloidima o zabrani organizacija koje se finansiraju iz inostranstva želi da ograniči njihovo delovanje, poručuje Ilir Gaši ispred Fondacije Slavko Ćuruvija.

"Mislim da je veoma opasna, naravno da civilno društvo radi veoma važne, veoma ozbiljne poslove, naravno da je važno da postoji kao kontrolor rada u državi i pretpostavljam da je u tom segmentu ono što eksponente te ideje najviše žulja", kaže Gaši.

Organizacije civilnog sektora pružaju pomoć i podršku ugroženima, ali o tome u javnosti nema govora, poručuje autor izveštaja.

"Mediji koriste jednu neobaveštenost javnosti koja ne zna šta su to te organizacije civilnog društva, čime se bave i plasiraju jednu banalnu sliku i takođe teže nekoj vrsti senzacije, to su sada neki veliki skandali, neki veliki novci se uzimaju, a potpuno nedostaje u toj debati šta se sa tim novcem uradi", kaže Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Posao demokratizacije i razvoja misije USAID-a u Srbiji nije završen, a iako sa manjim sredstvima biće nastavljen.

"Mi hoćemo da vidimo sada, posle 15 godina naše misije ovde u Srbiji šta još uvek traje, šta ne traje i zašto", navodi Laura Palmer Pavlović.

Iz civilnog sektora na kraju jasna poruka. Najviše novca za rad organizacija izdvaja država, a "medijski linč" pojedinaca je veoma opasan i ne doprinosi dobrobiti društva.

Detaljnije u prilogu Jelene Petrović:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Da li je zanemarena uloga civilnog sektora?

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016

Koliko je održiv civilni sektor u Srbiji i šta smanjuje ili povećava šanse za njegov opstanak? Dok Evropska komisija u 2015. primećuje povećano učešće civilnog sektora u procesu pridruživanja, organizacije u Srbiji ističu ulogu civilnog društva u pružanju pomoći izbeglicama, ali i metama...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.