NUNS: Pritisak premijera na javni servis

Izvor: B92, 23.Avg.2016, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Pritisak premijera na javni servis

Beograd -- Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje kao krajnje neprimeren način na koji je premijer Aleksandar Vučić govorio u ponedeljak o novinarima RTS.

"Ničim potkrepljene tvrdnje da novinari javnog servisa šire mržnju a da su pojedini urednici RTS 'političke persone par ekselans', predstavljaju direktan pritisak na uređivačku politiku ovog medija, što je zabranjeno domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama o slobodi medija", navodi se u saopštenju NUNS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako se dodaje, izjavom “Ne idem na RTS već četiri-pet meseci” premijer Vučić je demonstrirao "neodgovornost i kada je reč o njegovoj obavezi prema javnosti".

"Predsednik vlade jedne uređene, demokratski nastrojene države dužan je da se javnosti obraća putem medija bez ikakve diskriminacije. Posebno je neprihvatljivo to da najviši državni funkcioner u izvršnoj vlasti javno diskriminiše nacionalni javni servis. Briga o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama u nadležnosti je regulatornih i samoregulatornih tela, a ne izvršne vlasti", smatra NUNS.

Takođe, novinarsko udružene je pozvalo premijera da u javnoj komunikaciji pokaže viši stepen odgovornosti za kulturu govora.

"Nedoličnim izrazima na jučerašnjoj pres-konferenciji Aleksandar Vučić, zapravo, doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način javnog ophođenja, neprimeren i opasan za slobodno, demokratsko društvo", navodi NUNS.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NUNS: Vučić na nepimeran način govorio o novinarima javnog serivsa

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas kao krajnje neprimeren način na koji je predsednik Vlade Aleksandar Vučić govorio o novinarima Radio-televizije Srbije (RTS) na pres konferenciji u ponedeljak i pozvalo premijera da u javnoj komunikaciji pokaže viši stepen odgovornosti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.