Muslimani izazvali pobunu u zatvoru

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2014, 03:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslimani izazvali pobunu u zatvoru

U zatvoru sa maksimalnim merama obezbeđenja u Golburnu u Australiji čuvari su morali da koriste suzavac da bi zaveli red u vreme najveće pobune zabeležene za poslednjih deset godina.

Zatvor u kojem je izbila pobuna

 

Uz povike "Alahu akbar", zatvorenici naoružani ručno izrađenim oružjem, pretili su čuvarima i probili unutrašnju ogradu u najstrožem zatvoru u Novom Južnom Velsu koji je od tada potpuno blokiran. U njega su pozvani policajci da istraže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << događaje.

Do pobune je došlo kada su zatvorske vlasti zabranile muslimanska molitvena okupljanja po zatvorima u državi, verujući da služe islamskim ekstremistima za planiranje zavera i napada napolju.

Inače, u celokupnom zatvorskom sistemu tenzije su narasle, pošto su federalni i policajci NJV pojačali nadzor nad osumnjičenim teroristima i bilo kim drugim, unutra ili izvan, koga smatraju njihovim saradnikom. Ova mera stupila je na snagu pošto je nivo pripravnosti na teroristički napad podignut na crveni nivo.

 

Četvoro povređenih

Posle incidenta, sedmorica vođa odvojeni su, a četvoro učesnika dobilo je tretman zbog manjih povreda. Uprava korektivnih službi potvrdila je da je koristila hemikalije protiv zatvorenika koji su prouzrokovali štetu, ali poriče da je gužva bila religiozno motivisana.

Kako mediji saznaju, nasilje u Golburnu započelo je u krilu sa maksimalnim obezbeđenjem oko tri po podne u subotu, kada je jedan broj vođa odbio da se postroji za popodnevnu smotru.

Varnica koja je upalila nezadovoljstvo bilo je navodno odbijanje zahteva manjeg broja zatvorenika za dobijanje povlastica. Situacija se odatle, međutim, brzo preokrenula u opštu pobunu uključujući i "religijsku vezu".

- Pitanje nije bilo vezano za muslimane, ali su muslimani bili ti koji su se priključili vičući o Alahu. Odbili su da uđu u ćelije. Odbili su da se postroje i onda je sve eksplodiralo - rekao je izvor "Dejli telegrafa".

U pobuni nisu učestvovali osuđeni teroristi u delu "Supermaks" koji su pod stalnom prismotrom. Među njima je u Mohamed ali Elomar koji služi 21-godišnju kaznu zbog liderske pozicije u terorističkoj zaveri 2005. On je ujak bivšeg boksera Mohameda Elomara, jednog od australijskih džihadista koji se trenutno bori u redovima Islamske države u Siriji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.