Mućke u Vojsci otkrivene preko lažnih invalida

Izvor: Blic, 12.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mućke u Vojsci otkrivene preko lažnih invalida

Hapšenje grupe koja je osumnjičena da je u Vojsci Srbije prisvojila stotine miliona dinara u nelegalnim dodelama vojnih stanova, nije prva afera tim povodom. Kako „Blic” nezvanično saznaje, u maju prošle godine zbog istih sumnji smenjena su dva generala, a suspendovana je dodela dvadesetak stanova.



Prema izvorima bliskim vojnom vrhu, ministar Dragan Šutanovac smenio je tada generale Ljubisava Todorovića i Slobodana Tadića zbog sumnji da su umešani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u nelegalne dodele stanova.

- Ministar Dragan Šutanovac postavljen je za ministra 15. maja prošle godine. Tada je dobio informacije o malverzacijama u vezi sa dodelom stanova. Posle prve sednice Vlade Srbije održane 17. maja, zbog sumnji da su umešani u manipulacije sa stanovima, ministar Šutanovac smenjuje generale Ljubisava Todorovića, državnog sekretara u Ministarstvu odbrane zaduženog za ljudske resurse, i Slobodana Tadića, načelnika Uprave za kadrove. Istovremeno, ministar stopira dodelu oko 20 stanova među kojima je i stan koji je bio dodeljen generalu Tadiću - kaže izvor „Blica”.

Da li je taj slučaj u vezi sa hapšenjem šesnaestočlane grupe, među kojima je osmoro pripadnika Ministarstva odbrane i dvojica lekara VMA, trenutno se proverava.

Šesnaestoro uhapšenih će danas biti privedeno istražnom sudiji Specijalnog suda. Oni se terete da su lažnim lekarskim uverenjima o bolesti obezbeđivali dodatne bodove na rang-listi za dodelu stanova i subvencionisane stambene kredite. Za malverzacije sa stanovima osumnjičeni su Nikola Tomašević, pravnik, Novica Mihajlović, penzionisani referent na VMA, Stevo Trivić, bivši načelnik Odeljenja za stambene poslove, Ljubica Torbica, pravnik, kao i dvojica lekara sa VMA, Ivica Medenica i Jovan Jugović. Uzimanje mita od zainteresovanih da nezakonito napreduju na rang-listi organizovao je penzionisani kapetan pešadije Goran Mojović, koji je označen kao šef kriminalne grupe. Grupa se tereti da je obično uzimala 15.000 evra provizije za jednu dodelu stana.

U trag ovoj grupi policija je ušla pre godinu dana nakon otkrića o iznenađujuće velikom broju osoba kojima je isplaćivana odšteta na osnovu uverenja o ranjavanju za vreme ratnih dejstava na prostoru bivše SFRJ, saznaje „Blic”. U policiji kažu da je po dokumentaciji o naknadi invalidnina bilo „više ranjenih nego što je u ratu bilo boraca”.

- Goran Mojović, penzionisani kapetan pešadije, kao organizator grupe angažovao je Dragana Kovačevića, penzionisanog potpukovnika Vojske Republike Srpske, i Stevana Simića, penzionisanog službenika Vojske Republike Srpske Krajine, da nalaze „klijente” kojima je sređivana dokumentacija o navodnom ranjavanju - kaže za „Blic” izvor iz vrha MUP Srbije. Na scenu sa lažnom medicinskom dokumentacijom tada su stupali lekari VMA, Jovan Jugović, načelnik Kabineta za psihijatriju, i Ivica Medenica, doktor Klinike za ortopediju i traumatologiju. Pripadnicima Vojske koji su zaista bili ranjeni „dijagnostikovali” su znatno teže povrede, ali su uverenja o povredama davali i pripadnicima Vojske koji nikada nisu bili ranjeni - kaže naš izvor. Uz medicinska uverenja, Mojović je sređivao i uverenja vojne pošte o tome da su osobe kojima je sređivana naplata invalidnine zaista bile na ratištu.

Za dalje „urgiranje” po ovim predmetima, kako saznaje „Blic”, bila je zadužena Nataša Jovanović, službenica u Gradskom sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu.

- Jovanovićeva se sumnjiči i da je Mojoviću davala instrukcije kako da klijenti kojima je sređivana naplata pišu zahteve. Često se u posao se ubacivala i Mojovićeva supruga Biljana koja je umesto njega preuzimala ulogu šefa grupe i vodila evidenciju o svakoj naplati - kaže izvor „Blica”.

Major Mihailo Živković, načelnik odeljenja u Direkciji za imovinsko-pravne poslove bio je sledeća karika u lancu malverzacija.

- Osumnjičeni Živković ne samo da nije proveravao dokumentaciju Mojovićevih klijenta nego nije osporio nijedan tužbeni zahtev pripadnika Vojske koji je kod njega dolazio na preporuku šefa grupe - kaže naš izvor. Major Živković sumnjiči se i za malverzacije u otkupu stanova, jer je to pravo omogućavao i pripadnicima Vojske koji na to nisu imali zakonsko pravo. U malverzacijama sa dobijanjem stanova ključnu ulogu imali su pravnici Direkcije za stambene poslove, Nikola Tomašević i Ljubica Torbica, koji su Mojoviću dostavljali službene podatke koje su „klijentima” grupe služili za dobijanje bodova na rang-listi. Klijente za stanove nalazi su Stevo Trivić, bivši načelnik Odeljenja za stambene poslove, i Novica Mihajlović, penzionisani referent VMA.

REAGOVANJA

Dragišić: Svuda su mahinacije

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže za „Blic” da je dobro što su uhapšeni, ali da to nije bezbednosna tema.

- Pravosudni organi treba da utvrde da li je to zaista tako. Osumnjičeni su radili u vojsci, ali su tako mogli da rade u bilo kom drugom organu. Svuda gde su se delili stanovi u nekom ranijem periodu, ako se samo malo zagrebe, mogu se otkriti mahinacije. Toga je bilo u zdravstvu, prosveti... - kaže Dragišić.

Radić: Treba ih dobro protresti

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže za „Blic” da se dugo godina svojevoljno postupalo u stambenoj politici Vojske i da ih „treba dobro protresti”.

- Konačno je krenulo sa čišćenjem takvih grupa.

Kada bi se detaljno pretreslo šta se sve dešavalo oko stambenih problema, svašta bi se našlo. Jer, mnogo je stanova cirkulisalo i stvorio se prostor za malverzacije.

Više od 20.000 zahteva za stanove

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane Srbije, prošle godine rešeno je ukupno 1.247 stambenih zahteva. Vojska je dodelila 183 stana, kao i 163 subvencionisana stambena kredita, a ostalo su uglavnom dozvole za otkup adaptiranih stanova - nekadašnjih tavana, ostava, vešernica, koji su pretvoreni u stanove. Za ovu godinu se planira rešavanje oko 1.000 stambenih zahteva zaposlenih u Vojsci, tako što je planira izgradnja novih 400 stanova, uglavnom na Bežanijskoj kosi, kao i odobravanje isto toliko subvencionisanih stambenih kredita. Krajem prošle godine bilo je 21.133 interesenata za stanove, od čega 14.357 nema stambeno rešenje, a u tom broju je i 3.901 penzionera. Vojna lica imaju subvencionisano kreditiranje kupovine stanova. Za to su propisani uslovi da kandidat nema stan, da je u radnom odnosu na neodređeno vreme, da je kreditno sposoban, da je ostvario prioritet na stambenoj rang-listi i da ima prebivalište na teritoriji opštine i grada gde konkuriše. Kredit se daje sa rokom otplate do 20 godina, sa učešćem 20 odsto od proizvodne cene stana i godišnjom kamatom od 0,5 odsto.

Dačić: Neće biti povlašćenih

Neće biti povlašćenih u borbi sa organizovanim kriminalnim grupama izjavio je ministar policije Ivica Dačić za B92 povodom hapšenja grupe osumnjičenih za korupciju u Vojsci i još nekoliko kriminalnih grupa. Dačić je rekao da su prekjučerašnje akcije bile planirane veoma dugo i u saradnji sa predstavnicima Vojnobezbednosne agencije i tužilaštva. „Reč je o primerima organizovanog kriminala, korupcije u državnim organima, od čega je najveću štetu imala država i budžet. Uhapšene osobe su radile u državnim organima i u Ministarstvu odbrane, Vojsci, na VMA, rekao je Dačić za B92.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Afere u vojsci i pre hapšenja

Izvor: B92, 12.Feb.2009

(FoNet, arhiv)..Beograd -- Hapšenje grupe koja je osumnjičena da je prisvojila stotine miliona dinara u nelegalnim dodelama vojnih stanova, nije prva afera tim povodom, piše Blic... Kako Blic nezvanično saznaje, u maju prošle godine zbog istih sumnji smenjeni su general Ljubisav Todorović i Slobodan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.