Mučenici spavaju na groblju jer im ne daju plate

Izvor: Mondo, 04.Maj.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mučenici spavaju na groblju jer im ne daju plate

Radnici niškog JKP Gorica, koje se bavi pogrebnim uslugama, ostali su danas na svojim radnim mestima i nakon završetka radnog vremena, u znak protesta što već mesecima ne primaju plate.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Zaposleni, njih oko 70, najavili su da neće ići svojim kućama i da će spavati u kapeli i radionici za izradu spomenika, sve dok ne dobiju zaostale zarade i naknadu za prevoz.

Kako je za agenciju Beta rekao radnik Gorice Ivica Stevanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << firma radnicima duguje devet plata, a poslednji put su isplaćeni 6. januara ove godine.

"Nemamo više para da deci kupimo hleb, a kamoli da plaćamo prevoz do posla. Moramo da ostanemo na groblju sve dok se naš problem ne reši", rekao je Stevanović.

"Sahrane skupe a para nigde"

Njegov kolega Ivan Nikolić kaže da su zaposleni sami odlučili da više ne idu svojim kućama, a jedini razlog su neisplaćene plate. "Radimo s velikim parama, sahranjivanje je skupo, izrada spomenika još skuplja, a para nigde nema. Kao da u bunar propadaju", rekao je Nikolić.

Zaposleni su najavili da će narednih dana uredno ispunjavati sve svoje radne obaveze, tako da građani neće trpeti posledice njihovog protesta.

Direktor JKP Gorica Igor Jovanić istakao je da građani Niša ne moraju da brinu kako će pogrebne usluge narednih dana funkcionisati.

"Ako je potrebno, moje kolege i ja ćemo se prihvatiti tog posla, ali niko ne mora da brine da će sahrane biti obustavljene", rekao je Jovanić za Betu.

On je naglasio da u potpunosti razume radnike i njihov protest jer je finansijska situacija u "Gorici" postala neizdrživa.

Prema njegovim rečima, račun ovog preduzeća je u blokadi zbog 88 miliona dinara, a zaposleni još nisu primili platu za avgust 2015. godine.

Privatnici upozoravali

Nedavno je u Beogradu održana protesna konferencija za štampu privatnih preduzeća za sahrane koji su se usprotivili sprovođenju monopola nad sahranama JKP. Privatnici su tada upozorili javnost da su JKP, kpod kojih su sahrnae duplo skuplje nego kod privatnika, samo protočni bojleri za uzimanje novca i zapošljavanje partijskih kadrova.

"Ako grad Niš kao osnivač Gorice hitno ne pomogne da račun firme bude deblokiran, biće dovedeno u pitanje funkcionisanje preduzeća. Nećemo imati para za struju, gorivo i za zaštitnu opremu za radnike", izjavio je Jovanić.

On je rekao da je grad Niš oktobra prošle godine doneo odluku o dokapitalizaciji Gorice sa 100 miliona dinara, ali je do sada dokapitalizacija urađena sa 50 miliona dinara.

"Pozivam osnivača da pronađe rešenje za Goricu. Ako sam ja problem neka me smene. Neću više da 200 radnika držim kao taoce", kazao je Jovanić.

On je dodao i da Gorica trenutno zapošljava 214 radnika, s tim što je menadžment predložio Upravi za komunalnu delatnost novu sistematizaciju i smanjenje broja zaposlenih na 160.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici Gorice spavaju na groblju zbog neisplaćenih plata

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2016

Radnici niškog Javnog komunalnog preduzeća "Gorica", koje se bavi pogrebnim uslugama, ostali su danas na svojim radnim mestima i nakon završetka radnog vremena, u znak protesta što već mesecima ne primaju plate...Zaposleni, njih oko 70, najavili su da neće ići svojim kućama i da će spavati u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Radnici JKP Gorica: Nema para, ostajemo na groblju

Izvor: B92, 05.Maj.2016, 16:43

Niš -- Zbog neisplaćenih zarada, pedesetak radnika niškog JKP "Gorica", koje se bavi pogrebnim uslugama, noć su proveli na groblju...Oni su pokušali da se na pomalo bizaran način izbore za svoja prava...Groblje je od večeras i njihovo radno mesto i njihova kuća. Posle napornog dana, nisu se vratili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.