Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2016, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mosaku prijeti robija

BERLIN - Osnivaču i suvlasniku kompanije "Mosak Fonseka" o čijoj klijenteli bruji cijela planeta Jirgenu Mosaku (68) prijeti višegodišnja robija, pošto je još uvijek njemački državljanin, poručuju nadležni u Berlinu.

On će se naći iza brave ako se ispostavi da je poslovanje njegove firme, između ostalog, rušilo sankcije UN i druge zabrane finansijskih transakcija bilo da je riječ o pojedincima, ili firmama iza "UN ekonomske blokade". Sve ovo je u najdirektnijoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vezi sa finansiranjem terorizma, a njemački "Zidojče cajtung" raspolaže dokazima da je "Mosak Fonseka" sklapala poslove i sa rođakom sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Aferom je pogođeno više desetina političkih lidera, uglednih biznismena, sportista iz cijelog svijeta. Više zemalja već je pokrenulo istragu o pranju novca na osnovu 11,5 miliona dokumenata procurelih iz advokatske firme u Panami "Mosak Fonseka". Ova kompanija brani se izjavom da su otkrića "zločin i napad" na Panamu, inače tradicionalno na meti kritika zbog činjenice da je vrlo specifičan poreski raj. U njemu se, naime, posluje u dolarima, za razliku od ostalih gdje caruje evro. Panamsko pravosuđe najavilo je istragu.

Prva politička žrtva afere mogao bi da postane premijer Islanda Sigmundur Gunlogson čije ime se nalazi u "Panamskim papirima". Više desetina hiljada građana izašlo je na ulice Rejkjavika tražeći njegovu ostavku, a opozicija je pokrenula postupak za glasanje o povjerenju vladi u parlamentu. Posle toga je, juče kasno po podne, Gunlogson dostavio islandskom predsjedniku zahtjev da raspiše vanredne izbore, a potom je podnio ostavku.

U dokumentima iz Paname je i ime supruge španskog komesara EU za energetiku i zaštitu klime Migela Arijasa Kanetea, koja je imala fiktivnu kompaniju u Panami. Brisel je ovo odbacio kao neosnovano. Češki premijer Bohuslav Sobotka, najavio je istragu o 283 Čeha...

KINESKA CENZURA

MINISTARSTVO spoljnih poslova Kine odbacilo je kao "neosnovane" navode da su rođaci predsjednika Si Đinpinga i drugih aktuelnih i penzionisanih kineskih političara vlasnici ofšor kompanija. Kineski korisnici interneta ne mogu da pretražuju vijesti o svjetskom poreskom skandalu zbog cenzure kineskih vlasti.

(NN/novosti)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.