Ministarstvo: Nikome se dete ne otima, usvojenje po zakonu

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Nikome se dete ne otima, usvojenje po zakonu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da su sve aktivnosti oko usvojenja deteta iz Zrenjanina "preduzete po zakonu i u najboljem interesu deteta i zaštite njegovih prava", zbog čega će se nastaviti postupak usvojenja.

Hraniteljka Ljiljana Radulović iz Zrenjanina izjavila je ranije da joj je "oteto dete" (5), koje je kod nje od trećeg meseca i nelegalno dato stranim državljanima na usvajanje.

Ministarstva rada saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je da je procenjeno, na osnovu praćenja toka međusobnog prilagođavanja deteta i potencijalnih usvojitelja, da je usvojenje u njegovom najboljem interesu i na to ne može imati uticaj pritisak javnosti.

Ministarstvo navodi i da je hraniteljica deteta iz Zrenjanina, u momentu započinjanja procesa usvojenja pokazala da ne odobrava tu odluku i da je svojim ponašanjem i postupcima opstruisala započeti proces usvojenja, pri čemu se oslanjala na sopstveno uverenje šta je najbolji detetov interes.

"Time je prekoračila granice svoje uloge i, uprkos ukazivanju da je, kao i svi akteri u postupku usvojenja, dužna da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka, davala javnosti netačne informacije o konkretnom postupku i svojoj ulozi u njemu, ne vodeći računa o posledicama koje mogu da nastanu za dete i potencijalne usvojitelje u delikatnom procesu uzajamnog prilagođavanja", navodi se u saopštenju.

Procedure domaćeg i međunarodnog usvojenja su precizno regulisane zakonom, koji kaže da strani usvojitelj može da usvoji dete iz Srbije, ako u zakonskom roku nije bilo moguće naći domaćeg usviojitelja.

Ministarstvo je navelo da je razuman zakonski rok minimum godinu dana, a da je praksa pokazala da stranci uglavnom usvajaju decu sa zdravstvenim i razvojnim problemima, za čije se usvajanje vrlo retko opredeljuju domaći usvojitelji.

Posle međunarodnog usvojenja dete se prati tri godine, a nadležne socijalne službe iz zemlje prijema su dužne da na svakih šest meseci Ministarstvu dostavljaju izveštaje o tome.

Ministarstvo je navelo da je smeštaj u hraniteljskoj porodici privremena mera porodično-pravne i socijalne zaštite deteta koja traje dok centar za socijalni rad, kao staratelj deteta, ne odluči da li ono može da se vrati kod roditelja ili srodnika ili će biti zbrinuto kroz usvojenje.

Za danas je najavljena protestna šetnja u Zrenjaninu, kao podrška hraniteljki Ljiljani Radulović, a više od 5.000 građana potpisalo je peticiju kako bi se sprečilo da dete bude usvojeno u Švedskoj. U peticiji se navodi da je dete u roku od tri dana dato strancima bez ikakvog prava komunikacije sa svojom pređašnjom sredinom.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

HRANITELJICA OPSTRUISALA PROCES USVAJANJA: Ministarstvo tvrdi da dečak, čija je sudbina potresla Srbiju, dobija novu porodicu!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2016

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, povodom izjava u javnosti hraniteljice u vezi sa postupkom međunarodnog usvojenja maloletnog deteta iz Zrenjanina, saopštilo je danas da će postupak ovog usvojenja biti nastavljen...Postupak će biti nastavljen, "jer je na osnovu praćenja...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.