Ministarka prva da zaseče hrast!

Izvor: Večernje novosti, 30.Jun.2015, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka prva da zaseče hrast!

SUDBINA šest vekova starog hrasta na Savincu, uz deonicu budućeg autoč-puta (Koridora 11) u rukama je Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odnosno ministarke Zorane Mihajlović. Zato pozivamo ministarku da se triput prekrsti, pa triput udari sekirom u 600-godišnjeg "sveca"! - srž je oštro intoniranog protestnog akta, koji su meštani Savinca i okoline uputili ministarki Mihajlović.- Ne takoše ovaj hrast ni Turci, ni komunisti... Dođe vreme da ga ruše oni koji se krste >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i Bogu mole. Stoput smo javno kazivali da nismo protiv izgradnje auto-puta već samo protiv promašenog projekta koji ne štiti znameniti hrast - kaže Miliša Nikolić (50), predsednik MZ Savinac.Pobornici očuvanja stabla najavljuju da će pošto-poto, sprečavati njegovu seču. Sa tri strane mašinske grdosije već odavno su ga opkopale. Hrast je obima osam metara, a visok 40. Takvih u Srbiji ima još samo nekoliko.Čitav ovaj kraj je "epicentar" i poprište burne istorije, naročito Drugog srpskog ustanka, a hrast na Savincu njen nemi učesnik i svedok.Zelena stranka, osnivajući svoj Opštinski odbor u Gornjem Milanovcu, svojevremeno je zagovarala presađivanje hrasta.- Hrast se lako može izvaditi sa korenom i premestiti 300 metara ulevo, a da ne uvene! Savremena tehnologija to omogućava. To se u EU ponekad čini sa čitavim kvartovima, a kamoli sa jednim stablom. Ako problem hrasta bude rešen tako, Zeleni se neće protiviti - rekao je tada mr Goran Čabradi, kopredsednik stranke. Posle najave da će hrast biti posečen, mr Čabradi je juče novinarima najavio:- Branićemo hrast od seče, kao i ranije. Bićemo tamo! Valjda neće odlučiti da ga seku kriomice noću, ili u nevreme?!TRASA - SKUPLjA- PROJEKAT auto-puta je urađen i na štetu države, upravo u deonici preko Savinca - tvrdi predsednik MZ Miliša Nikolić. - Drugim pravcem auto-put bi bio kraći za dva kilometra, ne bi morala da se grade dva tunela i nadvožnjak, niti da se izmeštaju tok reke Dičine i lokalni put.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Hrast može da se prekalemi

Izvor: Večernje novosti, 01.Jul.2015, 14:10

POSTOJI nekoliko načina da se reši pitanje hrasta na Koridoru 11. Jedno od njih je da uzmemo kalem sa postojećeg hrasta, koji bi potom živeo kroz druge hrastove. Poštujemo i religijske običaje i značaj koje to drvo ima za lokalno stanovništvo i zato očekujem da ćemo u dogovoru s meštanima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.