Miki Manojlović o srpsko-albanskom Romeu i Juliji: Postoji dobra volja

Izvor: Blic, 13.Apr.2014, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miki Manojlović o srpsko-albanskom "Romeu i Juliji": Postoji dobra volja

Srpsko-albanska pozorišna predstava "Romeo i Julija" po tekstu Viljema Šekspira trebalo bi da bude premijerno izvedena u Prištini i Beogradu krajem godine ili početkom 2015. najavio je glumac i reditelj Miki Manojlović.

Manojlović je rekao da je na audiciji u Prištini učestvovao 71 glumac i glumica iz Prištine, Peći, severnnog i južnog dela Kosovske Mitrovice i drugih gradova, a da je za predstavu u kojoj će biti 22 uloge za sada izabrano osmoro glumaca.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njegovim rečima, sve pripreme trebalo bi da budu završene do juna, da bi 10. septembra počele probe komada koji će biti igran istovremeno na srpskom i albanskom jeziku, kao i na engleskom, bez simultanog ili titlovanog prevoda.

Komad će biti izmešten iz epohe u sadašnje vreme, a radnja će se svakako odvijati u Veroni i neće biti nikakvog lokalnog prizvuka, rekao je Manojlović i dodao da su teme predstave mržnja, ljubav i jezik kao most, zid, prepreka i mogućnost komunikacije.

Manojlović je rekao da još nije prikupljen sav novac neophodan za pripremu predstave, ali da i u Prištini i u Beogradu postoji politička volja za taj poduhvat, kao i podrška ministra kulture i informisanja u ostavci Ivana Tasovca.

"Politička volja postoji i u Beogradu i u Prištini. To je dosta važno i meni je to ohrabrenje, jer ranije nije postojalo da politika daje podršku kreativnom mišljenju, ni u Beogradu, ni u Prištini", rekao je Manojlović.

On je dodao da se ne boji negativnih reakcija, niti ispada ekstremnih

grupa zbog zajedničkog rada albanskih i srpskih umetnika u predstavi

koja će biti izvođena u Beogradu, Prištini i drugim gradovima, uključujući i region.

Manojlović je rekao da je zajednička predstava važna i da će se insistirati da ne bude skrajnuta i izvođena na "sprudu, na Ratnom ostrvu", već prihvaćena kao "glavni pravac" (main stream), jer će to pokazati zrelost sredina.

Pisac Jeton Neziraj rekao je da je u Prištini na početku priprema predstave iskazan optimizam kakav do sada nije bio prisutan i da su "mali koraci" od 2007. u književnosti i pozorištu omogućili da se dođe čak i do političke volje za zajednički pozorišni projekat.

"Očekujem odliccnu predstavu koja će biti i ovde (u Beogradu) i tamo (u Prištini) umetničko delo", rekao je Neziraj i dodao da umetnici s Kosova i iz Srbije žele da rade zajedničku predstavu, makar im to bilo shvaćeno kao "umetnički greh".

Glumica Anita Mančić rekla je da je radu na predstavi "Romeo i Julija" privukla činjenica da se govori o ljubavi, mržnji i komunikaciji i razumevanju na stranom ili maternjem jeziku.

"Vreme je da izađemo iz te spavaone u koju smo svi upali, jer apatična tišina koja vlada na ovim prostorima postaje tesna", rekla je Mančić.

Glumac Goran Jeftić rekao je da umetnici iz Prištine i Beograda imaju jaku želju da urade zajedniccki poduhvat koji će postati "vidljiv", a da za to nema boljeg pozorissnog dela od tragedije "Romeo i Julija".

"Jedan od razloga što se u tom komadu desila tragedija jeste to što se dve porodice nikad nisu srele i pokušale da razgovaraju i reše problem. Ovo je značajan projekat jer pokazuje da se u ćutanju ne rešavaju problemi", rekao je Jeftić.

Predstavu "Romeo i Julija" će režirati Miki Manojlović, a taj poduhvat zajednički sprovode Radionica integracije iz Beograda i Chendra multimedia (Qendra Multimedia) iz Prištine.

Za sada, u predstavi bi trebalo da glume Anita Mančić, Goran Jevtić, Gresa Palaska, Uliks Fehmiu, Mensur Safćiju, Nebojša Glogovac i Aljban Ukaj i Milica Janevski kojima će najverovatnije biti poverene naslovne uloge.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.